• Istina će vas osloboditi Iv 8,32

Blagoslovljena klerikatska kapelica

Udionici u slavlju blagoslova kapelice

Na Josipovo 19. ožujka 2011. godine, u zagrebačkom svetoduškom samostanu, uz koncelebraciju desetorice svećenika, a u nazočnosti bogoslova, postulanata i sjemeništaraca, pod svetom misom u 16 sati, provincijalni ministar franjevaca konventualca fra Ljudevit Maračić blagoslovio je prvu i jedinu kapelicu u Hrvatskoj posvećenu sv. Josipu Kupertinskom (rođenom u talijanskom gradu Copertino 1603. a umro u Osimu 1663.), franjevcu konventualcu, čuvenom po mističnim fenomenima koji su ga pratili čitav život, osobito daru levitacije poradi koje je prozvan i „svetac letač“.

Zbog vlastitih poteškoća u učenju svetac je postao omiljeni zagovornik studenata zbog čega je baš njemu i posvećena kapelica u kojoj se duhovno formiraju bogoslovi, pripravnici za svećenički poziv.

Nacrt za kapelicu izradila je dipl. inž. arhitekture Višnja Miletić, oltarnu sliku sveca i Čudotvorne medaljice (Bezgrešne) naslikao je akad. slikar prof. Zoran Homen, a križ sv. Damjana ručni je rad rumunjskog ikonografa Tanasescu Bogdana iz Asiza.

U vremenu trke za neobičnim fenomenima želja je idejnog začetnika ove kapelice da sv. Josip Kupertinski posluži kao mjerilo autentičnosti svih čuda – da iz Boga ishode i Bogu privode.

fra Josip Blažević

[nggallery id=2]

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.