• Neka mi posljednja riječ bude ta, da se uzdam u Tvoju ljubav R. Tagore

Dies theologicus

U dvorani Vijenac Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu, 12. svibnja, održan je VI. po redu Dies theologicus. Katolički bogoslovni fakultet organizira svake godine Dies Theologicus u sklopu kojega se obrađuje jedna tema s ciljem da se zajedničkim promišljanjem, studenata i profesora, pokušaju dati određene teološke smjernice. Ovo je prilika u kojoj je studentima omogućeno raspravljati, pa čak i polemizirati u smislu razvijanja teološke misli.

Tema ovogodišnjeg Dana teologije bila je posvećena studentima laicima i njihovoj perspektivi u Crkvi. Nakon pozdrava dekana prof. dr. sc. Josipa Oslića i uvodnih riječi prodekana za znanost prof. dr. sc. Ivana Karlića plenarno predavanje održao je prof. dr. sc. Pero Aračić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu na temu „Teolog i kateheta u društvu i Crkvi“. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i poticajno. Predavač je kroz devet teza analizirao trenutnu situaciju u kojoj se nalazi teolog i kateheta u hrvatskom društvu, s kojim se sve problemima susreće, nerazumijevanjima od strane crkvenih struktura i ponudio je rješenja koja su nužna kako bi se poteškoće uklonile. Osim profesora Aračića predavanje je održao i dr. sc. Tomislav Markić na temu „Stanje i perspektive zaposlenja teologa laika u crkvenim službama u Zagrebačkoj nadbiskupiji“. Posebno je bilo zanimljivo čuti izlaganja kolega studenata Ive Deković i Matije Jerkovića koji su govorili o anketi „Očekivanja i viđenje studenata o perspektivama teologa laika.“

Smatram kako je vrlo važno raspravljati o ovoj temi. Jer vjernici laici koji su teološki obrazovani mogu biti od velike koristi za dobrobit naše Crkve, pogotovo u temeljnoj crkvenoj strukturi – a to je župa. Ovdje je dobro uočen problem kako su vjernici laici premalo zastupljeni u radu župnih zajednica – uglavnom se danas angažman vjernika laika svodi na predavanje vjeronauka u školi. To je vrlo dobro i pohvalno, ali nikako ne može biti zadovoljavajuće i treba ići naprijed. No za veći angažman vjernika laika, i to visokoobrazovanih teologa i kateheta, potrebno je prevladati sadašnji mentalitet i način razmišljanja u samim crkvenim strukturama. Dakako da za to treba vremena i puno rada na ovome području kako bi se izbjegle moguće pogreške i propusti koji su učinjeni u nekim zemljama u kojima su vjernici laici dosta angažirani.

Zrelost u vjeri i zdrava duhovnost uz dobru teološku izobrazbu sigurno su dobri temelji na kojima treba izgrađivati angažman vjernika laika u Crkvi i društvu općenito.

[nggallery id=5]

Ovaj tekst je objavljen u: Uncategorized, Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.