• Samo se s ljubavlju živi. Samo se s bolom ljubi Anselm Kraus

Duhovna zvanja – dar Božje ljubavi

U četvrtak 26. travnja 2012. godine, u povodu 49. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja, u zagrebačkoj katedrali s početkom u 18 sati bili smo na euharistijskom slavlju koje je predslavio mons. Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup. Misno slavlje i molitvu organiziralo je Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije i Povjerenstvo za promicanje redovničkih zvanja pri HKVRPP. U koncelebraciji su bili poglavari i odgojitelji sjemeništa koji imaju sjedište na području Zagrebačke nadbiskupije. Katedrala je tako okupila veći broj redovnica, redovnika, sjemeništaraca, postulanata, kandidatica, novakinja i svećenika koji su se ujedinili u molitvi za duhovna zvanja predvođenih pomoćnim biskup mons. Valentinom Pozaićem. Biskup Pozaić je u homiliji istaknuo kako se svako zvanje rađa na Božji poticaj i kako je ono dar Božje ljubavi. Obrativši se svima nama koji živimo posvećenim životom i koji smo odgovorili na Božji poziv kako uvijek trebamo čeznuti za susretom s Kristom kako bismo mogli istrčati trku svjedočenja i radosti za Riječ.

Zbor Karmelske mladeži iz Hrvatskog Leskovca pod vodstvom s. Marije Anice glazbeno je animirao liturgijsko slavlje.

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Dubravko Škrlin-Hren, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, uputio je riječ zahvale, najprije biskupu Pozaiću, a potom i svima onima koji su se odazvali pozivu organizatora na središnju proslavu 49. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji rekavši kako okupljena zajednica Kristovih vjernika svjedoči o ljepoti i raznolikosti Božjih poziva, ali i o ljepoti i raznolikosti ljudskih odgovora.

„Duhovna zvanja rađaju se i rastu u otvaranju ljubavi Božjoj i u plodu te ljubavi. Crpeći po molitvi iz toga izvora, te iz postojanog približavanja Riječi i sakramentima, naročito Euharistiji, moguće je ljubiti bližnjega u kojem se očituje lice Krista Gospodina. Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu potječu iz istoga izvora, očitovanje su dakle iste božanske ljubavi, koja ima resiti život duhovnih zvanja. Ljubav prema Bogu, čija su vidljiva, premda nesavršena, slika svećenici i redovnici povod je odazivu na poziv posebnog posvećenja Gospodinu, po svećeničkom ređenju i redovničkim zavjetima.

Svaki svećenički čin, vodeći prema ljubavi i služenju Crkvi, potiče na usavršavanje u ljubavi i u služenju Isusu Kristu, Glavi, Pastiru i Zaručniku Crkve, a odgovor je na slobodnu i besplatnu ljubav Božju u Kristu. Svako se svojevrsno zvanje, naime, rađa iz Božje inicijative, dar je ljubavi Božje. Bog čini prvi korak, ali ne poradi naše dobrote, nego poradi svoje ljubavi koju je po Duhu Svetome izlio u naša srca“ – piše papa Benedikt XVI. pozivajući se na Pavlovu poslanicu Rimljanima u poruci za 49. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja.

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.