• Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom. Albert Schweitzer

DUHOVNI ROCK MJUZIKL – „Život za život“

Radnja mjuzikla

Život za život - plakatRadi se o duhovnom rock mjuziklu o životu svećenika i franjevca konventualca svetog Maksimilijana Marija Kolbe. Njegov život svima je uglavnom poznat po tome što je ovaj redovnik fratar dao svoj život za drugoga, posve nepoznatog mu čovjeka, u logoru Oswiecim – Auschwitz, 14. kolovoza 1941. Ubijen je smrtonosnom injekcijom nakon petnaest užasnih dana provedenih u bunkeru gladi. U središtu radnje ovog mjuzikla je svakako sam Maksimilijan, ali u odnosu sa Onom koja je bila središtem njegova života: Bezgrešnom Djevicom. Njegovo djetinjstvo, odrastanje u sjemeništu, mladost na bogosloviji u Rimu, osnivanje katoličke udruge „Vojska Bezgrešne“, koja je započela sa šestoricom bogoslova, a danas broji nekoliko milijuna članova u svim državama svijeta. Mjuzikl također opisuje Kolbeov povratak u Poljsku, izdavanje lista „Vitez Bezgrešne tada najprodavanijeg časopisa u Poljskoj, u najtežim vremenima Drugog svjetskog rata. „Taj list oblikuje vjersku i političku svijest Poljaka“ tako ga je okarakterizirao jedan njemački časnik kod uhićenja Maksimilijanova. Ne želim Vam sve ispričati, jer uistinu svim srcem želim da sami pogledate predstavu te se uvjerite u veličinu ovoga čovjeka, čovjeka koji se znao pouzdati u Boga i u Bezgrešnu, znao je u pravo vrijeme djelovati ne osvrćući se na to što će tko reći, misliti ili učiniti. Poljska mu je bila mala, pa čak i Europa, te djelovanje Vojske Bezgrešne širi sve do Japana. O svemu više pogledajte u samom mjuziklu.

Tko smo mi

Zbor „Kolbe“  miješani je zbor osnovan u svrhu pjevanja u samom mjuziklu. Zbor izvrsno vodi Iva Bardun, inače dugogodišnja aktivna članica ansamla „Novo Svitanje“, te studentica na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Dvadeset i šest glasova ujedinjeno je kao jedan u slavljenju Gospodina. Sve skladbe se izvode četveroglasno (sopran, alt, tenor, bas). Radi se (uglavnom) o potpunim amaterima, koji zvuče bolje od nekih profesionalaca (potvrđeno od strane stručnjaka). Uz zbor djeluje i već spomenti  ansambl „Novo Svitanje“ ,većini na sceni duhovne glazbe dobro poznat, kojega vodi Branko Bardun. Svi glazbeni brojevi izvode se uživo, kako pjevanje tako i sviranje. Glumci oduševljavaju svojom spontanošću i jednostavnošću, te otvorenošću za svaku konstruktivnu kritiku. Svi odreda amateri, izuzev kazališnog glumca Rajka Bundala, koji svojom stručnošću iznimno doprinosi svakodnevnom poboljšanju projekta.

Autor mjuzikla je poznati talijanski glazbenik Daniele Ricci, u Italiji već dobro poznat po sličnim projektima. Tekst je na hrvatski prevela Aleksandra Marija Chvalowsky, scenarij napisao Krešimir Tičić. Sve se to odvija pod budnim okom izvrsnog režisera Richarda Simonellija, koji nas je prije svega oduševio svojim povjerenjem u sve nas i u sam projekt, te pokazao svoje umijeće dovevši mjuzikl „na daske“. Producent i inicijator projekta je fra Ivan Bradarić, koji je uistinu unio cijeloga sebe u sam mjuzikl, te je njegov „duhovni stup“.

Nakon više od šest mjeseci intenzivnog rada jedino možemo reći: Hvala Bogu na snazi, strpljenu, ohrabrenju i Bezgrešnoj na njezinoj prisutnosti i molitvi kojima nas stalno podupire i prati! Želimo da uistinu svi oni koji žele vidjeti, bolje upoznati te naučiti nešto iz primjera sveca koji je vrlo dobro shvatio Isusovu rečenicu: „Nitko nema veće ljubavi od ove: položiti život svoj za prijatelje.“

Sve vas rado pozivam na izvedbe mjuzikla koje će se održavati u Zagrebu, u dvorani svetoga Franje, Sveti Duh 31., na datume 26. i 28. veljače te 05., 07., 12., i 14. ožujka ove godine. Karte se mogu nabaviti radnim danom u župnom uredu sv. Antuna Padovanskoga ili nedjeljom u sakristiji župne crkve po cijeni od 20 kuna.

Ujedinjeni zajedno u molitvi poručujemo: „Mi moramo svijetu pokazati Boga, djelima svjedočiti kroz cijeli život svoj, što Majčinska je ljubav!“

Bezgrešna, čovječanstvo ćeš sigurno vratiti Bogu!

Više informacija:

http://www.veritas.hr/zivot_za_zivot/o_mjuziklu.htm

 

 

Ovaj tekst je objavljen u: Povodom. Both comments and trackbacks are currently closed.