• Nitko se ne smije od mene udaljiti, a da se ne osjeti sretnijim i boljim Majka Tereza

Godina sa svetim Franjom

AT2T9685_filteredIme mi je Petar i bogoslov sam na za hrvatsku provinciju svetog Jeronima franjevaca konventualaca i trenutno sam prva godina katoličkog bogoslovnog fakulteta, sveučilišta u Zagrebu. Družit ću se s Vama, poštovani čitatelji, ove godine kao urednik ove stranice pa bih se želio prvo malo predstaviti i ispričati Vam nezaboravnih godinu dana koje sam proveo prošle godine u Italiji na izvorima sv. Franje.

                Takozvani novicijat ili godina kušnje jest godina sa sv. Franjom koja se za našu provinciju sv. Jeronima održava u Italiji, točnije – Asizu. Asiz je grad u talijanskoj pokrajini Perugi, u regiji Umbria. Smješten je na manjoj planini Asi (po kojoj je dobio ime) te oko 66 km sjeverno od Rima. Moram naglasiti kako me krajolik podsjećao na našu Dalmaciju jer je sve puno maslina, a tlo je kamenito uz poprilično slične klimatske uvjete. Novicijat započinje početkom rujna i završava zadnjom subotom u kolovozu. Na kraju članka sam opisao kako izgleda jedan dan novaka u Asizu koji smo bili pod duhovnim vodstvom naših odgajatelja; fra Alfreda M. Avallonea (magistar), fra Maura Silve (domagistar) te fra Evilasia Andrade da Silve, dr.sc.psih. (pomoćnika i psihologa). Novicijat je također jedno intenzivno razdoblje pripreme za prve privremene zavjete koje svaki novak polaže na kraju novicijata. Tri su franjevačka zavjeta: čistoća, siromaštvo i poslušnost. Isto tako ih možemo uočiti kao tri čvora na pojasu svakog fratra. Puno se toga može reći o zavjetima, ali ono najvažnije je kako su to obećanja Bogu i kako su se oni kroz stoljeća tumačili na razne načine. Mislim kako su zavjeti jedan od većih poteza koje sam napravio u svom životu, to je bio jedan od ljepših dana u kojem sam se još više približio Gospodinu po pravilu svetog oca Franje.

                Stoga bih želio poručiti svim mladima koji se dvoume ili osjećaju duhovni poziv da se ne boje i da odgovore Gospodinu preko svojih roditelja, fratara, župnika,… te započnu ovaj duhovni hod za Kristom. Sada vas sve pozdravljam i želim ugodnu zabavu s našom stranicom koja Vam može pružiti zaista mnogo informacijama o nama i trudit ćemo se da odgovorimo na sve vaše upite.

 

 


 

Dnevni red u novicijatu godine 2014./2015.
06:30 – Donja bazilika – Služba čitanja, Jutarnja i zajednička misa
 07:50 – Doručak
08:30 – 09:30 – Lectio Divina
10:00 – 12:00 – Formacija
(koja se ne odvija utorkom zbog glazbenih probi)
12:30 – Srednji čas na grobu sv. Franje
12:45 – Ručak i odmor
15:00 – Čitanje Franjevačkih izvora
16:00 – Aktivnosti:
ponedjeljak: glazbene probe i osobni studij
utorak: sport
srijeda: volontiranje u domu “Serafico”
četvrtak: čišćenje
petak: rad u vrtu ili samostanu
subota: misa u domu “Serafico”
nedjelja: slobodno vrijeme od ručka do Večernje
19:00 – Večernja
20:00 – Večera – Bratska večer
(subota: film)
21:30 – Klanjanje
22:00 – Povečerje

Ovaj tekst je objavljen u: Nekategorizirano, Vijesti. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.