• Istina će vas osloboditi Iv 8,32

Hodočašće u Padovu – 50 godina Veritasa – ČESTITAMO!

Zahvalno hodočašće u Padovu u povodu pedesete obljetnice izlaženja časopisa Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga okupilo je više od 1200 vjernika iz cijele Hrvatske. Dolazak u svetište sv. Leopolda Mandića u ranim jutarnjim satima i prikupljanje hodočasnika označio je i početak hodočasničkoga dana. Uslijedilo je pravo hodočašćenje. Povorka hodočasnika pješice je prošla ulicama Padove do bazilike sv. Justine, a zatim i do bazilike sv. Antuna.

Središte proslave bilo je euharistijsko slavlje u bazilici sv. Antuna koju je predslavio sisački biskup, mons. Vlado Košić. U koncelebraciji su bili provincijali: fra Ljudevit Maračić i fra Gianni Cappelletto, fra Enzo Poiana, rektor Bazilike, fra Nikola Šantek, ispovjednik za hrvatski jezik te naša subraća iz Hrvatske: fra Alojzije Litrić, fra Augustin Kordić, fra Josip Blažević, fra Martin Jaković, fra Maksimilijan Herceg, fra Ivan Radeljak, fra Zdravko Tuba, fra Ivan Poleto, fra Igor Horvat, fra Matija Antun Mandić, fra Zlatko Vlahek. Također je bio i fra Josip Priselac, redovnički brat kao i đakon fra Željko Klarić te mi bogoslovi fra Josip Petonjić, fra Nikola Degač, fra Vladimir Vidović, fra Marko Jurić, fra Filip Pušić, fra Josip Ivanović i fra Milan Gelo kao i postulanti i sjemeništarci.

Biskupa, sve svećenike i vjernike hodočasnike pozdravio je na početku slavlja fra Ivan Bradarić, glavni urednik Veritasa, organizator i voditelj hodočašća. Na hodočašću su sudjelovali svi članovi uredničkoga vijeća Veritasa te veći broj suradnika i novinara, djelatnici tiskare Denona predvođeni svojim direktorom g. Markom Denona, grupa djelatnika domova za starije i nemoćne osobe sv. Maksimilijan Kolbe i sv. Josip iz Zagreba. Pjevanje na svetoj misi, ali i na drugim mjestima predvodio je zbor «Tomislav Talan» župe sv. Antuna Padovanskoga iz Zagreba.

„Danas smo hodočasnici iz svih hrvatskih krajeva ovdje u bazilici sv. Antuna u Padovi. Želimo zahvaliti sv. Antunu Padovanskome na 50 godina izlaženja Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga u Hrvatskoj. No, želimo tom velikom svecu Katoličke Crkve preporučiti sve svoje osobne i narodne potrebe“, rekao je u propovijedi sisački biskup Vlado Košić. Govoreći, pak, o sv. Antunu, nazvao ga je najvećim propovjednikom nakon sv. Pavla. Sv. Antun, osobito revan u čitanju i studiranju Svetog pisma, ostaje posebno prepoznatljiv kao navjestitelj Božje Riječi. Njegova je poruka: „U Svetom pismu trebamo pronalaziti motive i za molitvu i za svakodnevni kršćanski život. Iz molitve je proizašlo Antunovo propovijedanje, koje pak prati svjedočanstvo života“, naglasio je mons. Košić i podsjetio kako je sv. Antun upravo zbog toga bio uspješan u svome poslanju: „Postao je obraćenik mnogih heretika. Zbog uvjerljive riječi nazvali su ga ‘maljem’ heretika, što danas ne zvuči privlačno. No, time se zapravo kaže da je vrlo uvjerljivo razoružavao zablude i otklanjao sumnje onih koji u Krista nisu vjerovali ili su vjerovali krivo.“ I danas se pitamo što je istina? „Često slušamo mnoge poluistine i mnoge riječi koje se pretvaraju istinom, ali što je prava istina? Je li je to mišljenje nekolicine ljudi, je li to suprotstavljanje u različitim sukobima, dok ne dođe do nekog rješenja u različitim stavovima koje bi bilo zajedničko svima, ili što bi bilo najprihvatljivije za ovu ili onu skupinu? Je li istina ono što privremeno golica našu radoznalost i zadovoljava našu čežnju za senzacijom?“, rekao je mons. Košić i istaknuo kako je „Isus Krist objavio istinu o Bogu i čovjeku, a mi smo pozvani zagledati se u tu Istinu.“ Poželio je svima dar mudrosti koja vodi do spoznaje Istine. U tom je kontekstu važna i molitva za domovinu: „Nekada nam se čini da luta, da ju narodni vođe vode u propast, da se hoće izgubiti, da ne znaju ni mi sami kamo to idemo i što se s nama događa? Što je naš cilj? Molimo da naša domovina ne bude izgubljena, već da bude sretno mjesto života svih građana. Molimo za budućnost našega naroda i da, po zagovoru sv. Antuna, nikada ne bude gušena istina.“ „Veritas“ – ime glasnika sv. Antuna Padovanskog na hrvatskom jeziku znači Istinu. A kao što se događa s istinom, tako se bilo i s Glasnikom. Tijekom povijesti bio je zabranjivan upravo zbog istine, „no, ponovno je uskrsnuo, borio se za svoje mjesto u našoj domovini i bio je neprestano glas Istine“, istaknuo je mons. Košić i zaključio sa željom da i mi budemo navjestitelji i glas istine, „i to ne samo riječima, već i svojim životom.“ Euharistijsko slavlje u Bazilici završilo je zavjetnim ophodom oko svečeva groba.

Mi bogoslovi također smo aktivno sudjelovali u ovome veličanstvenom događaju koji je okupio jako veliki broj ljudi. Bila nam je iznimna čast organizirati svečanu asisteniciju za euharstijsko slavlje u Papinskoj bazilici svetoga Antuna koju smo s puno ponosa i predanja na radost svih besprijekorno obavili dobivši pohvale od odgovornih i mjerodavnih liturgičara u samoj Bazilici. Također svaki od nas bogoslova predvodio je jedan autobus hodočasnika iz župe svetoga Antuna Padovanskoga u Zagrebu.

Ponosni i zadovoljni iznimno uspješnim hodočašćem iskreno i od srca čestitamo Veritasu – Glasniku svetoga Antuna Padovanskoga
na zlatnom jubileju, na njegovih prvih i zlatnih 50 godina – s željom da Istinu koju piše i dalje ustrajno i radosno širi!

[nggallery id=35]

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.