• Sve je moguće onomu koji vjeruje! Mk 9,23

III. korizmena nedjelja

Današnje evanđelje ostavlja nas pomalo bez teksta, zbunjene i iznenađene. Isus tjera trgovce iz jeruzalemskoga Hrama. Nismo ga naučili gledati u ovome izdanju. Naš Isus redovito je blag, dobar, uljudan. To je očito naša slika o Isusu. Ovdje je Isus drugačiji. No, postavimo se u njegovu situaciju.

Hram kao mjesto Božje prisutnosti moguće je promatrati i kao naše tijelo. Sjetimo se da je Isus jednom prilikom rekao da smo hram Duha Svetoga, mjesto u kojemu on boravi. A mi?Mi opet od toga hrama činimo kuću trgovačku, činimo tržnicu na kojoj smo mi sami prodavači i mjenjači – ne volovima i golubovima, ne mjenjači novca – nego mjenjači i, nazovimo se, vlasnici dobara, slobodni upravitelji onoga što nam je darovano. Ipak, možda se možemo nazvati mjenjačima, ali mjenjačima vrlina i mana. Ako u svome srcu mijenjamo dobro za zlo, ako prodajemo laž za istinu, ako uzimamo od onoga što nam ne pripada – što smo drugo ako ne izrabljivači nezaslužene Božje milosti? Gledajući iz ove perspektive, možda smo u mogućnosti malo bolje shvatiti Isusov čin.

„Izjeda me revnost za dom tvoj.“ O kad bismo i mi mogli ovako uskliknuti! Ali ne samo čišćenjem i uređivanjem crkava, već istinskim žarom za onim što je u nama samima. Doista, možemo reći zajedno sa prisutnim Židovima o godinama gradnje Hrama. Cijeli svoj život pokušavamo izgradti svoj hram, svoje tijelo, ali ako u njemu nema Duha Božjega, ako nema žara za istinskom revnošću, uzalud se trudimo izgrađivati sebe i sve oko nas. Ipak, Isus nam nudi odgovor koji nam predstavlja izazov: ponovnu uspostavu Božjega zakona u našem životu, prijanjanje uz njega, ispravno življenje darovane nam slobode, obnovu naših života i naših tijela. Samo po potpunom predanju u Božje ruke i njegovu volju moguće nam je obnoviti naše živote. Isus nam je dao primjer istinske revnosti za ono što je Božje, ali i ono što je naše.

Ova nedjelja nas potiče na ispravno gledanje našega kršćanskog života i koliko je u skladu s Božjim zakonom. Pred svakim od nas je izazov da hrabro i odvažno stupimo u obnovu nas samih – nikada sami – uvijek s Isusom koji jednini pokazuje pravi put. Zapravo, on sam je put za naš život.

Ovaj tekst je objavljen u: Razmatranje. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.