• Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svojuMt 9,38

Internet kao izazov

Jedan od velikih izazova današnjice za Crkvu svakako je internet. Crkva je u tom području poprilično spora. To dokazuje i činjenica kako se Vatikan otvorio internetu u pravom smislu riječi tek 2002. godine – i to izdavanjem dvaju dokumenata o internetu: „Etika na internetu“ te „Crkva i Internet“. U Crkvi u Hrvatskoj također nije do kraja prepoznata mogućnost interneta kao medija. Možemo reći da je većina web stranica vjerskog sadržaja upravo pokrenuta od mnogih vjernika laika, dakle pojedinaca, koji su shvatili moć interneta i iskoristili ga za svjedočenje svoje vjere.
Popularnost među korisnicima novih oblika komunikacije ne bi nas trebala iznenaditi, jer one odgovaraju na temeljnu težnju ljudi da jedni s drugima uspostave odnos. Težnja za komuniciranjem i prijateljstvom utkana je u samu bit naše naravi. Kada osjećamo potrebu približiti se drugim osobama, kada ih želimo bolje upoznati ili pak želimo da drugi nas upoznaju, odgovaramo na Božji poziv – poziv koji je utisnut u našu narav bića stvorenih na sliku i priliku Boga, Boga komunikacije i zajedništva. Život nije puko izmjenjivanje događaja i iskustava: to je prije traženje istine, dobra i ljepote.

Od ideje do web-a

Ideja o pokretanju samostalnih Internet stranica našega klerikata javila se 2010. godine prilikom predstavljanja novoga broja časopisa Vox minorum. Tada je ideja bila u povojima, ozbiljnije smo o njoj ponovno razmislili 2011. godine u jesen kada je prijedlog i službeno dobio odobrenje naših poglavara. Ovdje zahvaljujem magistru fra Josipu, provincijalnom ministru fra Ljudevitu što su prepoznali i podržali ovaj prijedlog, kao i fra Ivanu Bradariću i Veritasu koji su nam pomogli u realizaciji same ideje.

Izrada web-stranica vrlo je ozbiljan i zahtjevan posao, zahtjeva veliku kompetentnost i informatičko znanje, ali potrebni su kreativnost i volja za radom. Ovdje bih spomenuo gospodina Nikolu Volarića iz Novog Marofa koji nam je dao kompletnu tehničku podršku, u smislu dizajna Internet stranica. Stranica je počela s radom oko Božića 2011. godine, ali do sada nije službeno otvorena ili promovirana, te koristimo priliku upravo na ovom službenom sastanku gvardijana i uprave Provincije kako bismo našu Internet stranicu otvorili i predstavili.
Jedna zanimljivost vezana za naše Internet stranice, prema dostupnim podacima, jedina smo bogoslovija u Redu koja ima svoju službenu Internet stranicu u ovakvoj formi. Bogoslovi padovanske Provincije imaju blog – tj. internet dnevnik na kojem objavljuju svoja razmišljanja i teme vezane za pastoral zvanja, ali baš internet stranicu to, osim nas, nema nitko.

Semper minor

Semper minor – krilatica koju smo uzeli kao geslo naših web stranica, zapravo označava bit i poslanje koje želimo imati u svijetu. Uz Vox minorum, naš časopis, Internet stranica predstavlja jedinstvenu cjelinu. Cilj i glavni motiv pokretanja vlastitih web stranica jest u tome da se želimo otvoriti svijetu, da želimo iskoristiti raspoložive mogućnosti internet prostora koji je pred nama prvenstveno za evangelizaciju i promicanje duhovnih zvanja. Oni koji budu nailazili na naše stranice, vidjet će našu prisutnost u svijetu, kao i naše aktivnosti koje radimo u sklopu naše primarne formacije, možda nekoga i potakne na razmišljanje o duhovnom pozivu ili barem o vjerskim stvarima. Osim što će posjetitelji naših web stranica moći dobiti potpune informacije o našem načinu života i svjedočenju evanđeoskih vrednota u današnjem vremenu, moći će također dobiti i informacije o velikim projektima koje kao klerikat radimo, npr. Dani otvorenih vrata.

Pojavljivanje svećenika, redovnika ili bogoslova ili cijele odgojne ustanove u jednoj takvoj raširenoj društvenoj mreži predstavlja veliki izazov za sve nas. S jedne strane ne može se negirati utjecaj koji Internet ima na današnjeg čovjeka – pogotovo mlade, ali isto tako može se postaviti pitanje i o uputnosti izlaganja sebe na takvoj vjetrometini. Ipak ne koristiti sve mogućnosti kao sredstvo u svrhu promicanja evanđeoske poruke i evangelizacije bio bi potpuni promašaj. Bitno je znati kako i na koji način ispravno koristi to novo oruđe.

Na kraju bih završio riječima koje je 2002. godine izrekao blaženi Ivan Pavao II. govoreći upravo o internetu kao novom forumu za naviještanje evanđelja. On je rekao: „Internet omogućuje da se milijarde slika pojavljuju na milijunima računalnih zaslona u cijelom svijetu. Hoće li iz te galaksije slika i zvukova izroniti Kristovo lice? Hoće li se čuti njegov glas?“ Pred cijelom Crkvom postavlja se ovo pitanje koje nije vezano samo uz internet već i uz ostale medije. Je li Crkva dovoljno zrela kako bi na to pitanje dala zreli odgovor? Mi smo svoj odgovor dali! Semper minor!

Ovaj tekst je objavljen u: Povodom, Uncategorized. Both comments and trackbacks are currently closed.