• Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom. Albert Schweitzer

IX. dani otvorenih vrata klerikata

Uoči Nedjelje Dobroga Pastira, kada Crkva obilježava Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, u našem klerikatu održani su IX. dani otvorenih vrata. Našem pozivu odazvala su se šestorica mladića, Antun iz Velike Gorice, Filip iz Milne na otoku Braču, Vilček, Pavao i Josip iz Zagreba te Jurica iz Polača kod Biograda na moru. Susret smo započeli u petak, 27. travnja u prostorijama klerikata na Svetom Duhu, slijedilo je međusobno upoznavanje kao i predstavljanje našega Reda i Provincije koje je izvrsno napravio, u maniri ne samo vrsnoga poznavatelja povijesti Reda nego više kao istinskoga svjedoka življenja franjevačkih ideala, fra Milan Gelo. Nakon zajedničke večere u samostanskoj blagovaonici uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio fra Josip Blažević.

Slijedeći dan započeli smo slavljenjem svete mise na latinskom jeziku i molitvom Jutarnje. Nakon doručka, uslijedio je kratki duhovni nagovor fra Josipa Blaževića o značenju i vrijednosti rada posebno u životu svetoga Franje kao i u našem redovničkom životu. Potom je uslijedilo čišćenje klerikata, uobičajena aktivnost koju mi bogoslovi činimo svake subote dopodne. Nakon toga, fra Vladimir je poveo sudionike Dana otvorenih vrata u kratko razgledavanje samostanskog i župnog kompleksa. Posjetili smo tako Centar za međureligijski dijalog Hrvatski Areopag, Dom svetoga Antuna te izdavačku kuću Veritas u kojem nas je lijepo dočekao i primio glavni urednik Veritasa fra Ivan Bradarić. Nakon sinoćnje prezentacije o povijesti Reda kao i upoznavanja s temeljima franjevaštva cilj današnjeg razgledavanja bio je upoznati potencijalne kandidate s našim aktualnim djelatnostima i poslanjem, kao našem franjevačkom odgovoru na potrebe suvremenoga čovjeka i izazove vremena u kojem živimo.

Poslije razgledavanja uslijedilo je pokorničko bogoslužje s ispitom savjesti koje je vodio fra Ivan Bradarić te je nakon ovoga pružena mogućnost za sakrament pomirenja u kojem je pomogao i fra Alojzije Litrić.

Nakon ručka i poslijepodnevnog odmora susret smo nastavili kratkim uvodom u kršćansku meditaciju  i meditacijom koju je izvrsno pripremio fra Filip te smo završili s molitvom Srednjega časa.

Potom je uslijedila središnja točka današnjega programa, a to je bila kateheza o duhovnom pozivu koju jako lijepo pripremio i prezentirao fra Ivan Bradarić. Temeljno pitanje koje je fra Ivan postavio bilo je Zašto razmišljati o duhovnom pozivu? Te je ponudio vrlo konkretne odgovore o potrebi i nužnosti odgovora na redovnički i svećenički poziv koji je upućen određenim pojedincima u vremenu u kojem žive. U drugom dijelu kateheze fra Ivan je govorio  o znakovima poziva te o potrebi otvaranja Božjoj volji. Svoje izlaganje zaključio je pitanjem koje si svaki onaj koji razmišlja o duhovnom pozivu mora ostaviti te dati vlastiti odgovor, a to je Što Bog očekuje od mene? Nakon izvrsne kateheze uslijedila su osobna svjedočanstva kako nas bogoslova tako i fra Ivana i fra Alojzija o vlastitom odgovoru na duhovni poziv. Nakon svjedočanstava, uputili smo se u klerikatsku kapelicu te smo imali pjevanu Večernju koju je predslavio đakon fra Željko.

U subotu navečer, bila je rekreativna večer, u kojem smo uz malo pjesme i različite animacijske igre dan završili u pravom franjevačkom radosnom duhu.

Posljednji dan susreta, u nedjelju, nakon pjevane Jutarnje slavili smo svetu misu u župnoj crkvu koju je predslavio fra Martin. U svojoj homiliji govoreći o duhovnim zvanjima i potrebi molitve za sve nas koji živimo duhovno zvanje posebno se osvrnuo i na Dane otvorenih vrata klerikata.

Nakon svete mise, fra Josip Ivanović održao je izlaganje o velikanu našega vremena svetom Maksimilijanu Kolbeu te o udruzi Vojske Bezgrešne. Kao pravi vitez ove Marijine udruge i vrsni poznavatelj života i duhovnosti svetoga Maksimilijana, fra Josip je riječju i djelom uspio predstaviti bogato značenje i svu vrijednost duhovne baštine koju nam je ostavio ovaj uzorni poljski redovnik. Na kraju svoga izlaganja, fra Josip je upriličio svečano primanje novih članova Vojske Bezgrešne u klerikatskoj kapelici.

Susret smo završili iznošenjem dojmova svih sudionika koji su se biranim riječima vrlo pozitivno izrazili o projektu Dana otvorenih vrata klerikata kako o samome programu tako i o ideji održavanja ovakvoga događaja jer su mogli iz prve ruke vidjeti, doživjeti i iskusiti, barem na kratko, život jedne redovničke zajednice, upoznati se s posebnostima naše karizme i svjedočenja evanđeoskih vrednota.

 

[nggallery id=37]

Ovaj tekst je objavljen u: Dani otvorenih vrata klerikata, Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.