• Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!Mt 5,9

IX. dani otvorenih vrata klerikata

Uoči Nedjelje Dobroga Pastira, kada Crkva obilježava Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, u našem klerikatu održani su IX. dani otvorenih vrata. Našem pozivu odazvala su se šestorica mladića, Antun iz Velike Gorice, Filip iz Milne na otoku Braču, Vilček, Pavao i Josip iz Zagreba te Jurica iz Polača kod Biograda na moru. Susret smo započeli u petak, 27. travnja u prostorijama klerikata na Svetom Duhu, slijedilo je međusobno upoznavanje kao i predstavljanje našega Reda i Provincije koje je izvrsno napravio, u maniri ne samo vrsnoga poznavatelja povijesti Reda nego više kao istinskoga svjedoka življenja franjevačkih ideala, fra Milan Gelo. Nakon zajedničke večere u samostanskoj blagovaonici uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio fra Josip Blažević.

Slijedeći dan započeli smo slavljenjem svete mise na latinskom jeziku i molitvom Jutarnje. Nakon doručka, uslijedio je kratki duhovni nagovor fra Josipa Blaževića o značenju i vrijednosti rada posebno u životu svetoga Franje kao i u našem redovničkom životu. Potom je uslijedilo čišćenje klerikata, uobičajena aktivnost koju mi bogoslovi činimo svake subote dopodne. Nakon toga, fra Vladimir je poveo sudionike Dana otvorenih vrata u kratko razgledavanje samostanskog i župnog kompleksa. Posjetili smo tako Centar za međureligijski dijalog Hrvatski Areopag, Dom svetoga Antuna te izdavačku kuću Veritas u kojem nas je lijepo dočekao i primio glavni urednik Veritasa fra Ivan Bradarić. Nakon sinoćnje prezentacije o povijesti Reda kao i upoznavanja s temeljima franjevaštva cilj današnjeg razgledavanja bio je upoznati potencijalne kandidate s našim aktualnim djelatnostima i poslanjem, kao našem franjevačkom odgovoru na potrebe suvremenoga čovjeka i izazove vremena u kojem živimo.

Poslije razgledavanja uslijedilo je pokorničko bogoslužje s ispitom savjesti koje je vodio fra Ivan Bradarić te je nakon ovoga pružena mogućnost za sakrament pomirenja u kojem je pomogao i fra Alojzije Litrić.

Nakon ručka i poslijepodnevnog odmora susret smo nastavili kratkim uvodom u kršćansku meditaciju  i meditacijom koju je izvrsno pripremio fra Filip te smo završili s molitvom Srednjega časa.

Potom je uslijedila središnja točka današnjega programa, a to je bila kateheza o duhovnom pozivu koju jako lijepo pripremio i prezentirao fra Ivan Bradarić. Temeljno pitanje koje je fra Ivan postavio bilo je Zašto razmišljati o duhovnom pozivu? Te je ponudio vrlo konkretne odgovore o potrebi i nužnosti odgovora na redovnički i svećenički poziv koji je upućen određenim pojedincima u vremenu u kojem žive. U drugom dijelu kateheze fra Ivan je govorio  o znakovima poziva te o potrebi otvaranja Božjoj volji. Svoje izlaganje zaključio je pitanjem koje si svaki onaj koji razmišlja o duhovnom pozivu mora ostaviti te dati vlastiti odgovor, a to je Što Bog očekuje od mene? Nakon izvrsne kateheze uslijedila su osobna svjedočanstva kako nas bogoslova tako i fra Ivana i fra Alojzija o vlastitom odgovoru na duhovni poziv. Nakon svjedočanstava, uputili smo se u klerikatsku kapelicu te smo imali pjevanu Večernju koju je predslavio đakon fra Željko.

U subotu navečer, bila je rekreativna večer, u kojem smo uz malo pjesme i različite animacijske igre dan završili u pravom franjevačkom radosnom duhu.

Posljednji dan susreta, u nedjelju, nakon pjevane Jutarnje slavili smo svetu misu u župnoj crkvu koju je predslavio fra Martin. U svojoj homiliji govoreći o duhovnim zvanjima i potrebi molitve za sve nas koji živimo duhovno zvanje posebno se osvrnuo i na Dane otvorenih vrata klerikata.

Nakon svete mise, fra Josip Ivanović održao je izlaganje o velikanu našega vremena svetom Maksimilijanu Kolbeu te o udruzi Vojske Bezgrešne. Kao pravi vitez ove Marijine udruge i vrsni poznavatelj života i duhovnosti svetoga Maksimilijana, fra Josip je riječju i djelom uspio predstaviti bogato značenje i svu vrijednost duhovne baštine koju nam je ostavio ovaj uzorni poljski redovnik. Na kraju svoga izlaganja, fra Josip je upriličio svečano primanje novih članova Vojske Bezgrešne u klerikatskoj kapelici.

Susret smo završili iznošenjem dojmova svih sudionika koji su se biranim riječima vrlo pozitivno izrazili o projektu Dana otvorenih vrata klerikata kako o samome programu tako i o ideji održavanja ovakvoga događaja jer su mogli iz prve ruke vidjeti, doživjeti i iskusiti, barem na kratko, život jedne redovničke zajednice, upoznati se s posebnostima naše karizme i svjedočenja evanđeoskih vrednota.

 

[nggallery id=37]

Ovaj tekst je objavljen u: Dani otvorenih vrata klerikata, Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.