• Vi ste svjetlost svijeta Mt 5,14

Kanonska vizitacija

Tijekom svoga mandata provincijalni ministar prema odredbama našega Reda dužan je pohoditi svu braću Provincije. Taj službeni pohod naziva se Kanonska vizitacija. Klerikat  je provincijalni ministar, fra Ljudevit, pohodio u subotu 8. prosinca 2012. godine. Kanonska vizitacija imala je dva dijela.Prvi dio sastojao se od pojedinačnog razgovora svakog bogoslova s provincijalnim ministrom i zajedničkog susreta nakon razgovora.

U zajedničkom susretu, provincijalni ministar upoznao nas je s najnovijim dokumentom o odgoju svećeničkih kandidata koji je izdala Hrvatska biskupska konferencija: „Formacija svećeničkih kandidata. Načela i smjernice (Ratio fundamentalis nationalis Croatiae).“ te nas potaknuo da ga detaljnije proučimo te se upoznamo s najnovijim smjernicama u odgoju bogoslova.

U nastavku susreta, provincijalni ministar govorio je o slici vremena u kojem živimo te nas upozorio na tri pojave koje su velika „napast“ i veliki izazov posvećenom životu u današnjem svijetu i vremenu. To su: indiferentnost – ili ravnodušnost koja je uvelike prisutna u mentalitetu današnjeg čovjeka koji s jedne strane svoj život gradi daleko od Boga, a s druge traga za religioznošću koja ide za izjednačavanjem svih religija i vjera što za cilj ima vjerski relativizam. Opasnost za redovnički život sastoji se u tome da se utone u osrednjost – rekao je fra Ljudevit. Drugi veliki izazov jest individualizam – kao oblik i način života potaknut od razbijenih i raskomadanih odnosa obiteljskog i društvenog života. Na redovničkom planu ova opasnost za posljedicu ima slabljenje osjećaja pripadnosti redovničkoj obitelji. Treći izazov je sve rašireniji potrošački mentalitet koji grozničavo potiče ljude na zadovoljenje ne samo vlastitih potreba nego ponajviše hirova. Takav mentalitet potiče i nas redovnike do oblikovanja malograđanskog mentaliteta i do nekritičke potrošnje te do opadanja umjerenosti i radikalnosti u služenju materijalnim dobrima. To za posljedicu ima da živimo i trošimo više od prosječnog sugrađanina te nismo svjedoci svojemu vremenu – istaknuo je provincijalni ministar. Dobro je da se o ovim stvarima razgovara i promišlja te da svatko od nas mora biti svjestan svih ovih zamki i opasnosti koje su stavljene pred nas. Tek pogleda uprtog u Krista Raspetog i oslonjeni na Njega možemo ispravno živjeti svoje redovničko poslanje – zaključio je fra Ljudevit.

[nggallery id=46]

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.