• Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom. Albert Schweitzer

Kapelica

Kapelica sv. Josipa Kupertinskoga

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sveti Josip Kupertinski (1603. – 1663.) je franjevac konventualac, poznati „svetac letač“, zaštitnik učenika i studenata. Zbog vlastitih poteškoća u učenju svetac je postao omiljeni zagovornik studenata zbog čega je baš njemu i posvećena kapelica u kojoj se duhovno formiraju bogoslovi.

Do ideje gradnje kapelice klerikata dovelo je vrijeme u kojemu živimo, a idejni začetnik je želio da se u sv. Josipu Kupertinskome vidi mjerilo autentičnosti svih čuda: da sve od Boga dolazi i k Bogu sve se privodi.

Kapelica se nalazi na drugome katu samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu. Ona je središnje mjesto života klerikata, gdje je moguće sjesti, zatvoriti oči i predati Gospodinu svaku svoju misao, svaku molitvu i sve što stoji na srcu.

Oltarni prostor kapelice, gdje dominiraju oltar i ambon, viši je 20 cm od ostatka prostora.

Oltar je središte i srce euharistijskoga slavlja kojim se uprisutnjuje otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Simbolizira stol na kojemu se lomi kruh Tijela Gospodinova, koje nam postaje hranom za spasenje duše.

Pokraj oltara nalazi se ambon s kojega se naviješta i prostire stol Riječi Gospodnje.

Na središnjem zidu oltarnoga prostora nalazi se križ sv. Damjana koji pomaže u ostvarenju osobnoga i intimnoga susreta s Isusom Kristom. Gledajući ga, moguće je zastati i, poput sv. Franje, moliti Gospodina za prosvjetljenje srca, za mudrost, za spoznaju, za izvršenje samo njegove volje.

S lijeve strane nalazi se oltarna slika kojom dominira lik sv. Josipa Kupertinskoga u letu. Svečev pogled usmjeren je u tabernakul koji se nalazi poviše slike. Na ovaj način željelo se ukazati na važnost euharistije u životu sv. Josipa i u životu svakoga pojedinca. Na slici je uočljivo i svetište sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu. Ujedinjenjem ovoga mjesta i sv. Josipa autor je želio poručiti da se svatko, bez obzira na mjesto ili vrijeme u kojima živi, treba podići iz svojih tmurnih svakodnevica i usmjeriti pogled prema Onome koji nas jedini može promijeniti, a sve to po uzoru na sv. Josipa.

S desne strane oltara nalazi se slika Čudotvorne medaljice (Bezgrešne) po čijem uzoru želimo predati svoj život i svoje djelovanje u ruke Blažene Djevice Marije, ali joj i preporučiti cijeli svijet, a posebno grešnike.

Iza oltarnoga zida nalazi se sakristija.

U kapelici se nalazi osam klupa za dvije osobe kojima dominira znak Tau.

Nacrt za kapelicu izradila je gđa. Višnja Miletić, dipl. inž. arhitekture, oltarnu sliku sveca i Čudotvorne medaljice (Bezgrešne) naslikao je prof. Zoran Homen, akademski slikar, a križ sv. Damjana ručni je rad Tanasescu Bogdana, rumunjskoga ikonografa, iz Asiza.

Kapelica je blagoslovljena na Josipovo 19. ožujka 2011. godine pod svetom misom koju je predslavio fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar, uz koncelebraciju mnoge braće iz samostana. Postoji i zanimljivost vezana za ovu kapelicu, a to je da je prva i za sada jedina kapelica u Hrvatskoj posvećena sv. Josipu Kupertinskom.

 

Galerija