• Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!Mt 5,9

Klerikat

Klerikat je razdoblje u kojem se intenzivno pripremamo za svoj redovnički i svećenički poziv te čini središnji dio odgojnoga i obrazovnoga procesa. Kroz temeljitu teološku naobrazbu koju stječemo na teološkim učilištima, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, prolazimo kroz primarni proces formacije. Osim što je u ovome periodu naglašena intelektualna izobrazba, također se ne zanemaruje i naš duhovni život. Možemo, dakle, reći da su molitva i studij dvije bitne odrednice koje obilježavaju ovo razdoblje.

Naš klerikat smješten je u zagrebačkom samostanu Svetoga Duha, na drugom katu velikoga samostana.

Život u klerikatu je jako dinamičan i zanimljiv. Osim redovitih studijskih aktivnosti, postoje i brojne druge kojima ispunjavamo svoj svakodnevni dan i život. Pohađamo razne tečajeve kojima nastojimo produbiti svoje poznanstvo s Kristom, ali se pripremiti i za život koji nas čeka nakon što postanemo svećenici i počnemo raditi u pastoralu.

Zanimljivo je vidjeti stariju braću, koja su prije nekoliko ili malo više godina završili početnu formaciju. Znaju radoznalo prolaziti našim hodnicima i pričati o svojim danima u ovim istim prostorijama, prisjetiti se gdje im je bila soba i sl. Te su nam vedre priče kao bratska opomena da je vrijeme kroz koje prolazimo dragocjeno i temeljno za naš redovnički život. One su nam i podsjetnik da ćemo se u ovo vrijeme uvijek moći rado vratiti kao na izvore, ako je ono za nas uistinu izvor, a to ovisi o svakome pojedincu.

dsc06213