• Dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti Mt 11,28

Klerikat

Središnja odgojna ustanova naše provincije jest KLERIKAT. Klerikat je razdoblje u kojem se intenzivno pripremamo za svoj redovnički i svećenički poziv. Kroz temeljitu teološku naobrazbu koju stječemo na teološkim učilištima, kako u inozemstvu, tako i u Hrvatskoj, prolazimo kroz primarni proces formacije. Osim što je u ovome periodu, naglašena intelektualna izobrazba, također se ne zanemaruje i naš duhovni život. Možemo, dakle reći, molitva i studiji su dvije bitne odrednice koje obilježavaju ovo razdoblje.

Naš klerikat smješten je u zagrebačkom samostanu Svetoga Duha 31, na drugom katu velikoga samostana. Trenutačno nas ima šestorica bogoslova, ovdje u Zagrebu, jedan naš subrat živi i obrazuje se u Rimu, a naš đakon fra Zlatko je na službi u Vinkovačkom Novom Selu.

Naš život u klerikatu, jako je dinamičan i zanimljiv, osim naših redovitih studijskih aktivnosti, postoje i brojne druge kojima ispunjavamo svoj svakodnevni dan i svoj život. Pohađamo različite tečajeve u kojima nastojimo produbiti svoje poznanstvo s Kristom, ali se pripremiti i za život koji nas čeka nakon što postanemo svećenici i počnemo raditi u pastoralu.

Okosnica našega života jest dnevni red. Svaki dan započinjemo s molitvom u 6.15 sati, potom slijedi sveta misa. Nakon svete mise, slijede naše redovite studijske obveze na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, koje traju do ranih poslijepodnevnih sati. Nakon toga u 15.00 sati imamo zajedničku molitvu Srednjega časa. U 15.30 sati je nezaobilazna kavica, to je trenutak u kojem se nakon napornog dana želimo svi susresti i ispričati jedni drugima svoje dogodovštine, probleme ili se pak pohvaliti s nečim.  Potom započinje vrijeme za osobni studij, koje traje do 18.45 kada u molitvi Večernje i krunice dajemo hvalu dragome Bogu. Poslije večere, slijedi vrijeme za rekreaciju i bratsko druženje koje završavamo zajedničkom molitvom Povečerja u 22.00 sata i potom slijedi silentium – vrijeme počinka. Subotom i nedjeljom raspored je nešto izmijenjen i prilagođen našim aktivnostima. Nedjeljom dopodne smo svi angažirani u pastoralnom životu naše župne zajednice. Ministriramo, čitamo i pričešćujemo na svim misama koje se slave.

Svaki prvi petak u mjesecu imamo klanjanja za duhovna zvanja, u kojima zajedno s magistrom nastojimo moliti kako za postojeća duhovna zvanja tako i za nove radnike na njivi Gospodnjoj.

Redoviti susret s magistrom je petkom navečer kada na našem „kapitulu“ nastojimo bratski riješiti eventualne problemčiće, ukoliko se pojave i druga praktična pitanja, planiranja događaja i slično. Iako ne živimo u velikoj zajednici, svi dolazimo iz svijeta, pa tako i unosimo sa sobom ono uz što smo odrasli. Zato nam je potrebno ovo vrijeme učenja suživotu i suradnji.

Posebno je veselo kada netko od nas slavi imendan prilika je to da se svi okupimo oko toga brata, zahvalimo Bogu i njemu za prisutnost i dar zajedništva i zapjevamo uz harmoniku ili onako na „suho“.

Najzanimljivije je vidjeti stariju braću, koja su prije nekoliko ili malo više godina završili početnu formaciju. Znaju radoznalo prolaziti našim hodnicima i pričati o svojim danima u ovim istim prostorijama, prisjetiti se gdje im je bila soba i sl. Te su nam vedre priče kao bratska opomena da je vrijeme kroz koje prolazimo dragocjeno, temeljno za naš redovnički život i da ćemo se u ovo vrijeme uvijek rado vraćati kao na izvore, ako je ono za nas uistinu izvor, a to ovisi o svakome pojedincu.