• Ljubav je tvoja bolja od života, moje će te usne slavit Ps 63,4

Krist Kralj

Ovu nedjelju slavimo nedjelju Krista Kralja. Matej nam u evanđelju donosi Krista u slavi na svome prijestolju te narode u slici ovaca i jaraca. Krist, pravedni kralj, sudi narodima za sve ono što su činili za svoga života i za sve ono što nisu činili. Promišljajući o tome sudu trebamo se zapitati koliko smo mi učinili, kao vjernici, za svoga Kralja te želimo li baštiniti Kraljevstvo Nebesko.

Pojam kralja u ljudskom shvaćanju označuje osobu koja mudro vlada određenom zemljom i određenim narodom. Vladavina svakog kralja obilježena je blagostanjem ili oskudicom te o svakome kralju ovisi kakva će biti njegova kraljevina. Dobar i mudar kralj čini ljude zadovoljnima te omogućuje procvat svoje kraljevine. Postupci kralja određuju i ponašanje sveg puka te im je on uzor i poticaj za način života. Svojom mudrošću, pravednošću i neporočnim životom kralj vlada te nagrađuje one koji doprinose kraljevstvu.

Savršeni Kralj

I mi, kao kršćani, imamo svojega Kralja, u kojem imamo svoj uzor te imamo Kraljevstvo Nebesko za koje doprinosimo svojim životom. Isus Krist svojim je životom pokazao i ostavio nam primjer kako trebamo živjeti i što trebamo raditi. On je pravi i istinski kralj koji je dao najviše što je mogao za ljude, a to je svoj život. Umro je za sve da nas spasi. Takav kralj je savršeni kralj.

Gledajući svoga Kralja, na nama je da ga nasljedujemo. Svoj život trebamo ravnati po njegovu životu, svoje korake po njegovim, svoje misli i svoja djela po njegovim djelima. No, često nije tako. Vodimo se svojim životnim putevima, vršimo svoju volju i činimo kako hoćemo te zaboravljamo kakvi trebamo biti. Smatramo sebe idealnima i ne opterećujemo se drugima jer smo mi sami kraljevi u svojim životima, a ne želimo biti svjesni tko smo i što smo zaista.

Naši postupci određuju naše zasluge. Trudeći se živjeti po evanđelju i nasljedovati Isusa Krista, zaslužit ćemo Kraljevstvo Nebesko. Svaka prilika da se odazovemo na poziv dobra biti će na kraju izbrojana, kako ona na koju smo se odazvali, tako i ona koju smo propustili te će po tome pravedni Kralj suditi i razdvajati svoje ovce od jaraca.

Svaku osobu koju nahranimo, svaku osobu koju napojimo, svakog koga prihvatimo, svakog koga zaogrnemo i pohodimo, svakog za koga se zauzimamo, Kralj stavlja u naš život kako bismo mogli svjedočanstvom svoga života pokazivati drugima čiji smo i za kakvo se kraljevstvo zauzimamo. Što god učinimo našem bližnjemu, činimo to i našem Kralju.

Za svaku nagradu se treba truditi i to često nije lak zadatak. Stavljati druge ispred sebe i u svakom čovjeku gledati svoga brata te ljubiti sve, pa čak i svoje neprijatelje, zadatak je svakog kršćanina. To je put kojim se dolazi do cilja – do nagrade vječnoga života. Imajući uzor u svome Kralju i čineći sve što je u našoj moći za Kraljevstvo Nebesko, na kraju ćemo bez straha stajati pred njim, kada bude odjeljivao ovce od jaraca jer za nas će biti pripravljeno Kraljevstvo, a plač i škrgut zubi će ostati daleko od nas. Jer pravednikova je plaća na nebesima, a bezbožnik sam sebi isplaćuje plaću.

Ovaj tekst je objavljen u: Razmatranje.