• Samo se s ljubavlju živi. Samo se s bolom ljubi Anselm Kraus

Krštenje Gospodinovo

Današnje evanđelje donosi nam odlomak o Isusovom krštenju. Evanđelist Matej donosi nam razgovor između Ivana Krstitelja i Isusa, razgovor koji u sebi nosi poniznost. Poniznost Ivana, koji je svjestan tko je Isus i kako ga nije dostojan krstiti te poniznost Isusovu, koji dolazi Ivanu, običnom čovjeku, da ga krsti.

Čitajući ovaj odlomak, nameće se pitanje zašto je krštenje Isusovo bilo potrebno. Sveti Jeronim u svome tumačenju Isusova krštenja donosi tri razloga. Prvi je taj da se Isus Krist rodio kao čovjek te da je tako trebao ispuniti zakonsku odredbu i poniznost. Drugi razlog je da svojim krštenjem potvrdi Ivanovo krštenje. I treći, da posveti vodu te silaskom goluba naznači dolazak Duha Svetoga u krštenju.

Imajući ova tri razloga pred sobom, vidimo važnost Isusovog krštenja u njegovom životu, a posebice u našem. Svi smo mi kršćani kršteni. Značenje krštenja u našem životu treba nam uvijek biti negdje blizu, pred nama, kako ne bismo zaboravili što smo postali tim sakramentom – djeca Božja. Isus se rodio kao čovjek te se krstio da nama pokaže put kojim trebamo ići, put spasenja, poniznosti i posinjenja. Krštenjem smo svi ucijepljeni u Crkvu, u jedno tijelo, kojemu je Krist glava. Živjeti onako kako je Isus živio je jedini pravi način življenja djece Božje. Duh Sveti, kojega smo po krštenju primili, pomaže nam i vodi nas tim putem.

Živeći u ovom užurbanom svijetu, zaboravljamo svoje vlastito krštenje. Živimo kao obični ljudi, sa svojim poslom, obavezama, problemima i svakojakim inim stvarima te nam dani prolaze, a da se i ne sjetimo razmišljati. Nažalost, živimo kao obični ljudi. A to nismo. Mi smo djeca Božja i tako trebamo živjeti. Ne trebamo zanemarivati naše obveze, ali trebamo biti uvijek svjesni da smo djeca Božja i tako živjeti na ovome svijetu. Imati Krista pred sobom, slušati glas Duha Svetoga i dati da nas on vodi te neprestano imati Oca Nebeskog u našim mislima je ono što nas čini djecom Božjom. A to smo postali po krštenju Isusovu našim krštenjem.

Ovaj tekst je objavljen u: Razmatranje.