• Dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti Mt 11,28

Marija – kraljica svibnja

…dok se Marija časti, Sin se pravo upoznaje, ljubi i slavi…

Blagdanom svetoga Josipa Radnika, zaštitnika Svete nazaretske obitelji, započinjemo mjesec svibanj – Marijin mjesec.U hrvatskom jeziku, svibanj je dobio ime po biljci koja se zove svib(a). Biljka cvate bijelim cvjetovima u tom mjesecu. U mnogim jezicima ime je dobio od grčkog –  Μαίος, i latinskog – maius). Prvobitno značenje je bilo posvećeno razvoju, u Rimskom kalendaru bio je treći mjesec u godini, u kojem se priroda budila, razvijala i cvjetala. Svibanj je svakako najljepši proljetni mjesec, kada je priroda u punom cvatu.

Po Mariji k Isusu

Mjesec je posvećen Blaženoj Djevici Mariji. U katoličkom svijetu i u hrvatskom narodu dobro je poznata tradicija moljenja krunice BDM-e.  Molitvom Mariji izražavamo svoje sinovsko pouzdanje i stavljamo ga pod njezin zagovor. Kao što majka ljubi svoje dijete, tako i Marija svojim plaštem štiti svakoga tko se njezinu zagovoru utječe. Dobro nam je poznata izjava “Po Mariji k Isusu”. Upravo je Marija najsigurniji put dolaska do Isusa, po njezinu zagovoru Isus svraća svoj pogled na nas i udjeljuje nam brojne milosti.

Majčin dan

U ovom mjesecu slavimo i Majčin dan, kada se sjećamo važnosti majke u životu svakoga pojedinca. Crkva pred nas stavlja nekoliko dokumenata o Marijinu kultu i molitvi krunice. Najpoznatiji i najsvježiji dokument jest apostolsko pismo Rosarium Virginis Mariae – Krunica Djevice Marije koji je 16. listopada, na početku dvadeset pete godine papinske službe, potpisao papa Ivan Pavao II., veliki štovatelj Blažene Djevice Marije.

GOSPINA POŠTA – poučna priča

Na rajska vrata svaki dan stiže nepregledni broj pisama. Stižu sa svih strana svijeta i na svim jezicima. Gotovo svako pismo sadrži neku potražnju. Anđeli ih razvrstavaju: svako pismo ima svoju naslovnicu. Po običaju, Marija ih ima više nego svi ostali zajedno.

Radoznali anđeli jednoga dana otvore nekoliko pisama i ostadoše veoma razočarani, jer su sva otvorena pisma sadržavala zemaljske želje: Sveta Marijo, ozdravi me…,…povrati zdravlje mome sinu…,…pomozi mi naći posao…,… pomozi mi pronaći pravog zaručnika…,…oslobodi nas od rata i gladi… To su čitave litanije potražnja na koje anđeli daju svoje primjedbe: Je Ii moguće da ljudi na zemlji imaju samo usta, trbuh i novčanik?! Čini se da nitko nema dušu! Kada Blažena Djevica Marija pročita preostala pisma, daje upute anđelima kako će postupiti.

Napokon, naiđe na jedno sirotinjsko pismo koje je sa svom pozornošću čitala, jer je u njemu bila jedna jednostavna molitva: Blažena Djevice, samo te molim za jedno: daj da iz dana u dan budem što sličnija Tvome Sinu Isusu! Nakon čitanja toga pisma, na licu Blažene Djevice opazi se suza zadovoljstva. Nadoda anđelima: Na ovo pismo ja ću odgovoriti.” P. Righetto, Jesus Mater

Ovaj tekst je objavljen u: Povodom. Both comments and trackbacks are currently closed.