• Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim Iz 43,4

Marijina vjera

Ove nedjelje slušamo izvještaj evanđeoskog pisca Luke o susretu Marije i Elizabete. Dogodio se susret dviju majki koje su od radosti klicale od veselja i zahvaljivale Svevišnjem zbog svega što im učini. Jedna drugoj upućuju riječi u kojim se tako očito odražava sva njihova radost i nepokolebljiva nada u Boga. Elizabeta je Mariji rekla ovo: „Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!“ (Lk 1, 45) Marija je nazvana blaženom zato što je povjerovala. Ona je izdvojena među mnogima koji su očekivali Mesiju, zato što je povjerovala Božjoj riječi. Elizabeta ove riječi ne upućuje samo Mariji koja je začela Isusa, već i svakome tko vjeruje. Njene riječi imaju univerzalno značenje i mogu se uputiti svakome tko vjeruje da će Gospodin ispuniti ono što je obećao. Jedna od najvažnijih stvari u kojima nas može poučiti Marija jest njena vjera. Stoga, Marija ima pravo nositi ime Majke vjernika zato što je svojom snažnom vjerom pristala na sve ono što ju čini važnom u Božjem djelu spasenje: poslanje Majke Božje.

Marija – učenica Riječi

Prava veličina Marijina nije samo u tome što je Majka Kristova već u činjenici da je učenica Riječi. Ona je prihvatila Riječ uzevši sve ono što joj je anđeo rekao pohranivši rečeno u svoje srce. Ona je bezuvjetno povjerovala onome što joj je bilo obećano, premda gotovo nemoguće. Između Marijine vjere i Zaharijine vjere postoji velika razlika. Marija ja povjerovala prije nego li je vidjela znak. Stoga je ona poput Abrahama. Premda joj nije jasno kako će se obećano zbiti, ona vjeruje, ona je prva vjernica u Isusa Krista. Kao što je Abraham postao otac u vjeri mnogim narodima, Marija je majka svima onima koji vjeruju u Spasitelja.

Marija – život u vjeri

Nalazimo se u sličnoj situaciji kao Marija. I nama je ponuđeno vjerovati ili ne. Nama koji smo pozvani vjerovati u riječ Božju, Marija nam se nameće kao primjer u vjeri i u nasljedovanju Boga. Ako želimo biti Kristovi, Marija nam može u tome pomoći. Ona je znak Božje prisutnosti među nama. Ona je primjer da je život po vjeri, zaista život po blaženstvu. Onaj tko vjeruje je blažen zato što mu je vjera darovana od Boga i uz pristanak slobodne čovjekove volje, moguće nam je živjeti u blaženstvu, živjeti s Bogom.

Ovaj tekst je objavljen u: Razmatranje. Both comments and trackbacks are currently closed.