• Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom. Albert Schweitzer

Mlado lice franjevaštva u Europi

Velika obitelj

Od 10. do 14. travnja ove godine održao se susret bogoslova i novaka Reda franjevaca konventualaca koji okuplja preko 300 mladih odgajanika iz 14 europskih zemalja (Hrvatska, Njemačka, Engleska, Italija, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Malta, Francuska, Španjolska, Turska i Libanon). Tema susreta bila je „Identitet franjevaca konventualaca u Europi: obrazovni izazov za mlade odgajanike“.

Prvoga dana, 10. travnja, do 19 sati okupili su se svi sudionici. Iza zajedničke večere u Svetom samostanu, održana je pozdravna liturgija koju je predvodio kustos Svetoga samostana, fra Giuseppe Piemontese, koji je u prigodnoj homiliji rekao: „Mi smo jedna obitelj, koja se sastoji od brojne braće što se vraćaju na obiteljski grob kako bi se obnovili i podsjetili na svoje korijene i izvore. U to ste uključeni i vi, mlada nada Crkve i našega Reda. “ Pozvao ih je, nadalje, ne samo otvoriti oči, već i proširiti pogled srca, kako bi shvatili značenje poticaja što im svojim naukom uvijek iznova upućuje serafski otac sveti Franjo.

Nakon homilije uslijedilo je predstavljanje odgojnih kuća. Našu zajednicu predstavili su fra Milan Gelo i fra Josip Ivanović, koji je ukratko progovorio o načinu života naše male zajednice. Kao posebnost našega predstavljanja bio je bookmarker ili označivač knjiga, o kojem se moglo pročitati više na ovim internetskim stranicama.

Prepoznati Krista

Drugi dan, 11. travnja, je započeo euharistijskim slavljem u Gornjoj bazilici sv. Franje koje je predslavio fra Jacek Ciupinski, generalni asistent za Istočnu Europu (CEO). Tumačeći evanđelje o učenicima na putu u Emaus, postavio je nekoliko pitanja: „Koliko nas ova situacija, koliko nas ovaj događaj iz života Isusova i života ovih učenika podsjeća na naše iskustvo toga istog Isusa? Kakvu mi sliku imamo o Isusu? Bježimo li iz svojih zajednica tražeći vlastiti prostor i vlastite užitke? Koliko su u nama živi prvi ideali koje smo odlučili slijediti? Moramo biti svjesni da se mi od Boga skrivamo, ali on od nas nikada! On se daje prepoznati. Naš zadatak jest: suobličiti se Kristu samome i odreći se nas samih – kao što je učinio i sv. Franjo.“

U papinskom salonu uslijedila su svjedočanstva fra Arcadija Sichera, misionara u Nairobiju, i fra Alercija De Carvalhoa, člana Svetoga samostana u Asizu.

Nakon ručka i pauze uslijedio je rad po tematskim grupama: kontemplacija, siromaštvo, bratstvo, malenost te poslanje, a cilj je bio pomoći okupljenim novacima i bogoslovima u shvaćanju dara bratskoga zajedništva te međusobnoga dijeljenja i prihvaćanja.

Uslijedila je molitva Večernje u bazilici sv. Klare koju je predslavio fra Miljenko Hontić, generalni asistent za Središnju Europu (CEC). U svom kratkom obraćanju, fra Miljenko je istaknuo važnost bazilike sv. Klare u kojoj se čuvaju njezini posmrtni ostaci i križ sv. Damjana: „Gledajući u križ, koji su gledali, razmatrali i ljubili sv. Franjo i sv. Klara, što nam drugo može doći u misli, nego se svakodnevno pitati: Gospodine, što želiš da ja učinim? Samo pogledom uprtim u Krista raspetoga možemo dobiti odgovore na naša pitanja.“

Iza večere upriličen je zabavni program u izvedbi bogoslova iz Rumunjske.

Jedinstvo s Papom

Treći dan, 12. travnja, započeo je molitvom Jutarnje u Gornjoj bazilici sv. Franje koju je predslavio mons. Domenico Sorrentino, asiški biskup. „Dobrodošli na izvore! Kao što je biskup Guido primio Franjo, tako vas i ja primam.“ Svoju homiliju biskup je temeljio na Giottovim freskama koje prikazuju sv. Franju u crkvici sv. Damjana, Franju s biskupom i Franju koji popravlja crkvu sv. Ivana Lateranskoga u Rimu (Papin san). Uz prvu je povezao važnost vlastitoga odnosa s Bogom kojim život svakoga redovnika mora biti ispunjen. Uz drugu fresku biskup je istaknuo Franjinu spremnost da bude slobodan od svih svjetskih stvari. Uz posljednju povezuje važnost Rimskoga biskupa – pape u životu sv. Franje i u životu svakoga pojedinca, posebno Bogu posvećene osobe: „Petar je znak jedinstva; svaka lokalna Crkva ima srce univerzalne Crkve.“

U papinskoj dvorani Svetoga samostana fra Vincenzo Marcoli, tajnik Reda, svojom je duhovnom meditacijom Vi ste sinovi proroka i sinovi Saveza uveo okupljene u smisao i važnost ovoga susreta i dana koji je pred njima. U uvodnom dijelu je rekao: „San svakoga od nas jest biti sretan; imati mir u srcu; znati ljubiti i biti ljubljeni, prepoznati i iskusiti sadašnjost, nježnost, Božju veličinu – čak i preko osoba, preko događaja, preko prirode, s jednostavnošću srca i s velikom vjerom po uzoru najveće među vjernicima – Marije iz Nazareta.“ Govoreći o strahovima, tjeskobama, kušnjama, bolestima, fra Vincenzo naglašava: „Ne bojte se. Niste sami! Gospodin je s vama, nikada vas neće napustiti.“

U 15 sati započelo je hodočašće od bazilike sv. Franje do Rivotorta, mjesta prve zajednice. Prva postaja bila je bazilika sv. Klare gdje je kratkom molitvom moljen Svetičin zagovor na životnom putu. Druga postaja bila je crkvica sv. Damjana, gdje je generalni ministar fra Marco Tasca podijelio je okupljenima križić sv. Damjana koji podsjeća na početke Franjina obraćenja i djelovanja. Uslijedila je sveta misa u Rivotortu koju je predslavio fra Vincent Cosatti, predsjednik CEC-a, a propovijedao je fra Vincenzo Marcoli.

Dan je završio zanimljivom glazbenom animacijom i mjuziklom „Psalam Povečerja“ u izvedbi poljskih bogoslova.

Nauči nas služiti

Četvrti dan, 13. travnja, započeo je u bazilici Marije od Anđela, u Porcijunkuli, svetom misom koju je predslavio mons. Francesco Nole, OFM Conv., biskup Tursija i Lagonegra. „Nalazimo se u Maminoj kući. Ona nas prima kao što je nekada primila Franju i njegovu braću. Ona nas vodi Kristu.“ U svojoj homiliji mons. Nole govorio o služenju u poslušnosti, poniznosti i ljubavi prema Bogu i braći, po Marijinu uzoru. „Ljubav nas čini slobodnima,“ rekao je Nole pitajući kako se služi braći. Poželio je mladima da budu aktualni u današnjem svijetu jer oni jesu sadašnjost i budućnost Reda franjevaca konventualaca.

Nakon mise uslijedila su svjedočanstva: fra Domenico Paoletti o franjevcima kao nositeljima kulture i graditeljima povijesti u Europi nekad i danas; fra Daniel Thevenet o iskustvu u Francuskoj; fra Piotr Kawa, misionar u Uzbekistanu. Molitva Večernje bila je u crkvi sv. Marije Velike, a predslavio ju je fra Valentino Redondo, generalni asistent za mediteransku Europu (CIMP).

Dan je završio molitvenim bdijenjem u Donjoj bazilici te zajedničkim posjetom grobu sv. Franje. Bdijenje, koje je u sebi imalo i obred pranja nogu, predslavio je fra Jerzy Norel, vikar Reda, koji je u uvodu svoje homilije rekao: „Svi mi još uvijek pred očima imamo liturgiju Velikoga četvrtka, s obredom pranja nogu. Obredni znak postaje za nas znakom našega duhovnog identiteta, koji objašnjava kako nasljedovati Isusa, kako utjeloviti naše zvanje manjega brata. (…) Uistinu, nije moguće biti manji brat ako se stav Isusa koji pere noge ne učini potpuno svojim.“

Biti zaljubljen

Peti dan, 14. travnja, obilježen je zajedničkim hodočašćem na La Vernu, gdje je svečano euharistijsko slavlje predslavio fra Marco Tasca, generalni ministar Reda. Govoreći okupljenoj braći, fra Marco je istaknuo važnost otvorenosti u zajednicama, „važnost zaljubljenosti i očaranosti Kristom kojemu nije važno jesmo lijepi ili manje lijepi, uspješni ili ne, baš kao apostoli.“ „Draga braćo, pozvani smo biti lijepi, ali lijepi od ljubavi Kristove koja nas ispunja. To Europa od nas danas želi. Budite osobe snova i ideala, budite otvoreni i hrabri! Danas je moguće živjeti kao franjevaci!“

Po završetku euharistijskoga slavlja, fra Marco je okupljenima podijelio mandat: dvije knjige s Pravilom, Oporukom i Blagoslovom sv. Franje na europskim jezicima. Jedan primjerak za svakoga pojedinca, a drugi za osobu kojoj se želi pomoći na njezinu putu nasljedovanja Krista i odluke za Krista.

Važno je istaknuti da su svi sudionici susreta, na poticaj mjesnoga biskupa mons. Domenica Sorrentina, predvođeni generalnim ministrom fra Marcom Tascom, potpisali zajedničku izjavu kojom, u ovim teškim vremenima neposluha Crkvi, ponovno izražavaju vjernost, poslušnost i potporu Svetoj Stolici, papi Benediktu XVI. i njegovim nasljednicima.

Na ovome susretu iz naše Provincije sudjelovali su fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar, fra Josip Blažević, odgojitelj klerika te svi klerici. Susretu su se pridružiti i dvojica braće koji svoju formaciju prolaze u Italiji.

[nggallery id=34]

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.