• Mi sami moramo postati promjenom koju želimo vidjeti. M. Ghandi

MUČENICI DANAŠNJEG VREMENA

11048733_10206515164576357_5620013791585140962_nMiguel TOMASZEK i fra Zbigniew STRZAŁKOWSKI su dali svoj život za Krista! Njima pripada palma mučeništva, a na nama je slijediti put dvojice braće koji su radikalno

radikalno živjeli evanđelje  sljedeći  Krista sve do križa. 1988./1989. s velikim entuzijazmom krenuli u misije u Peru živjeti među posljednjima. Misionarski žar i želja da ljudi svih zemalja i naroda susretnu Evanđelje znakovi su kršćanske vjernosti jer govore o tome da je vjera veliki Božji dar svima, bez razlike. Fra Miguel bio je osjetljiva i nježna osoba, duboke vjere. Ljubitelj molitve i velikodušni je evangelizator. Gaji duboku ljubav prema Djevici Mariji i prema glazbi – svira gitaru – znao se približiti malenima i mladima.

Zbigniew STRZAŁKOWSKI je rođen 3. srpnja 1958. u  Tarnówu  u Poljskoj. Dobar čovjek, odgovoran, odličan organizator i odličan matematičar. Volio je prirodu, brinuo za bolesne i svima služio dubokom vjerom. Fra Miguel piše svojoj obitelji: „Narod je jako dobar: djeca nas glasno pozdravljaju na ulici i više puta u danu; ima jako puno mladih i sve se više približavaju Crkvi;nemamo orguljaša, ali mladi ga savršeno zamjenjuju svojim glazbenim instrumentima. Sviraju gitaru, flautu (drukčiju od ove poljske: učim ju svirati), sviraju šećernom trskom (ima dobar zvuk), udaraljkama i nečim što nalikuje suhim mahunama dugim pola metra (ne znam kako se zove biljka). Pjevaju vrlo lijepo i s užitkom.

Prije dva dana ostao  sam sam , ali mi nije bilo dosadno, a kasno navečer slavio sam svetu misu. Nakon euharistije sam sjedio s mladima na stepenicama ispred crkve na mjesečini i slušao kako pjevaju, pjevali su čak i neke pjesme na poljskom.“ (Pismo obitelji, 20. kolovoza 1989.) Glavni tužitelji dvojice braće bili su teroristi pripadnici maoističkog pokreta „Sendero  luminoso  – Prosvijetljeni Put“ koji je vodio Abimaela Guzmana, a glavna optužba sastojala se u pitanju vjere kao stvarnosti koja narod odvodi od prvotne svrhe – dijeleći im hranu teroriste je dovodila do zaključka kako se radi o pokušaju kolonijalizma i pranja mozga. Izjave optužitelja bile su  sljedeće : Zavode narod jer dijele hranu iz  Caritasa , a to je imperijalizam.“ Propovijedaju mir i tako čine narod tromim.“ „Ne žele ni nasilje niti revoluciju.“ „Mir obeščašćuje narod.“ „Treba ubiti one koji propovijedaju o miru.“ „Religija je opijum za narod.“ „Biblija je put uspavljivanja naroda, put prijevare i način za dominiranjem nad njime.“ 9. kolovoza 1991. – bio je petak – nakon euharistijskog slavlja Miguel i Zbigniew bili su odvojeno jedan od drugog odvedeni iz samostana u policijsku postaju  Pariacoto .

Zajedno s  njima u misijskom kamionu pošla je i sestra Berta HERNÁNDEZ, iz kongregacije Službenica Presvetog Srca Isusova, koja je htjela poći s njima na vlastitu inicijativu. Nešto kasnije, na cesti za Cochabambu, prije nego su prešli most izbacili su sestru Bertu iz kamiona, zapalili most i odveli fratre u mjesto zvano Pueblo Viejo, blizu groblja. Ondje su hladnokrvno ubili fra Miguela jednim pucnjem u vrat, a fra Zbigniewa s dva hica: jednim u rame, a drugim u glavu. S njima je ubijen i gradonačelnik Justino Masa. Odlazili su na mjesto mučeništva s lopatama i skupljali koliko god su mogli zemlju natopljenu krvlju mučenika, zemlju koja je postala sveta. Zatim su ju nosili u sprovodnoj procesiji, te ostavili u blizini groblja.

Ovaj tekst je objavljen u: Promišljanje, Teološka misao, Uncategorized, Vijesti. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.