• Pogledaj ne idem li putem pogubnim, i povedi me putem vječnim.Ps 5,5

Obećanje

U prošlu nedjelju slušali smo kako Isus daje novu zapovijed: ljubite jedni druge, kao što sam i ja vas ljubio, jer će po tome svi znati da ste moji učenici. Na današnju šestu vazmenu nedjelju Crkva pred nas također stavlja temu ljubavi. Isus na Posljednjoj večeri nastavlja svoj govor o važnosti ljubavi koju učenici iskazuju prema Njemu kada kaže: „Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti“.

To je PRVO OBEĆANJE koje nam danas ostavlja: Ako Ga ljubimo, i Otac će ljubiti nas! Ljubiti Isusa znači poznavati njegovu riječ, ono što je On govorio, ono što je on činio. Sigurno je da nije opisano njegovo cjelokupno djelovanje, ali je zapisano dovoljno da ga upoznamo. Poznavati njegove riječni ne znači samo slušati i memorirati ono što je on govorio. I to je dakako bitno, ali važnije od toga je primjena onoga što je On govorio i naučavao. Ljubav prema njemu očituje se u prihvaćanju onoga što nam je ostavio u baštinu. Izričito govori da riječi koje je govorio nisu njegove, nego ih je od Oca primio kako bi ih predao nama. Svi smo pozvani najprije upoznati, a potom čuvati riječi koje su nam upućene. Vjera zahtjeva aktivno sudjelovanje svakoga pojedinca, jer ljubav prema Gospodinu dana je svakom ponaosob. A ljubiti Isusa znači čuvati njegove riječi. Onaj tko upozna Isusa, upoznat će i Oca. Isus obećava da će svaki koji bude čuvao njegovu riječ, biti od Boga ljubljen i da će k njemu doći kod njega se nastaniti. Bog će biti uz svakoga tko ljubi Isusa, neprestano prisutan.

Uz to obećanje dolazi DRUGO OBEĆANJE: „Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh“. Ako malo dublje promotrimo ovo obećanje, shvaćamo zašto je važno poznavati ono što je Isus govorio. Duh Sveti dozvat će nam u pamet i poučavati u svemu onome što je Isus govorio. Vraćam se ovdje opet na čitanje i meditiranje Svetoga Pisama pa se opet pitam: Znamo li mi što je to Isus govorio? Je li dovoljno ono što znamo, kako bismo mogli reći da ga poznajemo? Kako će nas Duh Sveti poučavati i dozivati nam u pamet ono što bismo trebali već znati. Isus nam je govorio, a Duh Sveti podsjeća nas na to i doziva nam u pamet važnost i vrijednost tih riječi. Po Duhu Svetom, Isus neprestano ostaje sa nama. Njegova je riječ djelotvorna danas kao i u vrijeme kada je to govorio svojim apostolima. Isus traži od nas da se sami zauzmemo kako bismo ga upoznali. Svi imamo mogućnost još više upoznavati Gospodina po pismima koja su nam na dohvat ruke. Vrijeme u životu brzo prolazi i skloni smo pridavati nevažnim stvarima veću važnost od čitanja Svetoga Pisma. Duh Sveti nam je obećano vodstvo s kojim sigurno u životu nećemo pogriješiti. Dopustimo li mu, On će nas voditi Isusovim putem.

TREĆE Isusovo OBEĆANJE koje smo čuli u današnjem Evanđelju glasi: „Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem“! Koliko li je samo potreban mir u današnjem svijetu nemira. Kako se lijepo osjećamo kada osjetimo mir na nekom mjestu koje mora biti gotovo izolirano od današnje buke i galame koje proizvodi vrtlog današnjeg društva. Okrenemo li se oko sebe, uočit ćemo da većina ljudi negdje žuri, svi trže obavljati svoje poslove, na ulicama je buka radnih strojeva i automobila. Ne stižemo ići u korak sa vremenom i kao da gubimo kontrolu nad mnogim životnim situacijama. I u svemu tome, potrebno je pronaći mir. Mir je neophodan za normalno životno funkcioniranje, jer nakon nekog vremena, ako se čovjek ne smiri i uzme vremena za sebe i Boga, počinje „pucati po šavovima“. Vjerujem da svatko od nas uzme dio vremena kada se smiri, kada doživi taj mir. I to je dobar osjećaj. Tada se i tijelo i um odmaraju. No taj i takav mir ništa je spram onoga mira kojeg nam Krist ostavlja. Mir kojeg on obećava vječni je mir i spokoj u kojem će naše duše uživati. On nam ga već ovdje na zemlji ostavlja i možemo, ako želimo, „okusiti“ taj mir koji nam je pripravljen. Najavio je svoj odlazak svojim učenicima i zbog toga su postali nemirni. Što će biti kada Ti Gospodine otiđeš? Što će se s nama dogoditi! Isus im obećava mir, obećava im da ih nikada neće ostaviti. On će uvijek biti prisutan po Duhu Svetomu među svojim učenicima. Smiruje ih i govori im da se ne boje. On će biti njihov mir. Isti taj Isus, obraća se i nama danas. Mirni budite, ja sam s Vama. Branitelj, Duh Sveti koji vas vodi i poučava, prisutan je među vama i Ja sam prisutan s Njime. Svi vi koji ste izmoreni i opterećeni, dođite k meni i ja ću vas odmoriti.

Ovaj tekst je objavljen u: Razmatranje. Both comments and trackbacks are currently closed.