• Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svojuMt 9,38

Obrati se i povjeruj evanđelju!

Današnja nedjelja – treća kroz godinu – i njezina misna čitanja pozivaju nas na preispitivanje vlastitoga života i odnosa s Bogom, a tako i s čovjekom. Psalam 24. pokušajmo učiniti svojim moleći Gospodina oproštenje i spasenje. Psalmist se ne pouzdava u svoje zasluge, nego u milost Božju; moli za svoje neprijatelje, ali i za svoje grijehe. Ponizimo se pred Bogom i dopustimo mu da nam pokaže put kojim nam je ići i tako napredovati u spoznanju njegove dobrote i pravednosti.

Isusov poziv kojega ističe evanđelist Marko govori nam o početcima Isusova javnoga djelovanja i navještaja Kraljevstva. Isusov poziv tada je bio upućen Židovima i poganima, a danas odjekuje našim ušima. Upućen svakome pojedincu bez iznimke: „Obratite se i vjerujte evanđelju!“ To je svakodnevni poziv na obraćenje, a tako i polaganje povjerenja u Boga koji nas nikada ne ostavlja. Ako je obraćenje naviještao Židovima i poganima nekada, koliko li je ono potrebno nama danas? Govoreći o Kraljevstvu Božjemu, Isus ne misli na kraljevstvo kao mjesto, nego kraljevstvo koje je prisutno sada – u ovome trenutku – i ovdje – na ovome mjestu. Misli na sebe kao na ostvarenje toga Kraljevstva. Bog je u svome Sinu Isusu Kristu približio samoga sebe čovjeku. Nekada daleki Bog postao je vidljiv i prisutan u čovjekovu životu: da mu ponudi spasenje.

Ove godine blagdan Obraćenja sv. Pavla liturgijski se ispušta radi prednosti nedjelje, ali možemo uočiti da se ovaj blagdan savršeno spaja s čitanjima današnje nedjelje i poziva na obraćenje i navještaj nebeskih dobara. Potiče nas i na obraćanje jednih drugima; poziva nas na promjenu srca, na novi i preobraženi način razmišljanja i djelovanja. Ukoliko postanemo novi ljudi preobraženi prisutnošću Isusa Krista u vlastitome životu, moći ćemo reći da smo obraćeni i tek ćemo se tada znati obraćati drugima. Ovaj blagdan nas opominje i ispituje o vlastitim nastojanjima Kristove želje „da svi budu jedno“.

Zadatak je jedinstven za sve: odgovoriti Gospodinu koji nas zove našim imenom i staviti se u njegovu službu, njemu na raspolaganje. Tada će naš život dobiti svoj puni smisao.

Ovaj tekst je objavljen u: Razmatranje.