• Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge Iv 13,34

Pastoral ministranata

Bogoslov fra Josip Petonjić svoju pastoralnu službu vrši u župi sv. Maksimilijana Kolbea na Bijeniku. Jedna od njegovih službi je i voditelj ministranata. Njegova zadaća je formiranje ministranata za njihovu službu, a što to zapravo podrazumvijeva saznat ćemo ako analiziramo poslužiteljsku službu od njenog začeta pa do danas.

Ministrant ili poslužitelj služba je koja je vezana uz liturgijske čine svećenika, osobito kod svete Mise. Služba kao takva javlja se početkom 9. stoljeća kada su se slavile „privatne mise“, a to znači da je svećenik privatno slavio misu, a pri oltaru mu je posluživao jedan ministrant. Jedna misa slavila se na glavnom oltaru koju je slavio jedan svećenik, a ostali svećenici su slavili sv. misu privatno na pokrajnjim oltarima. Ministranti su važni iz pastoralnih razloga. Oni su zaduženi za donošenje na oltar tjelesnika, kaleža, purifikatorija, misala sa stalkom, ciborija, darova kruha i vina i dr., ovisno o prigodi. Također su važni sa sudjelovanje u molitvama i pjevanju. Njihova briga također je pranje ruku predsjedatelju slavlja, kao i vraćanje liturgijskoga posuđa na pomoćni liturgijski stolić. Pod pojmom „ministranti“ redovito se podrazumijeva djecu i adolescente, ali ta služba nipošto ne isključuje odrasle. Njihova odjeća u liturgijskoj službi odražava njihovu službu i mjesto.

U župi sv. Maksimilijana Kolbea broj ministranata nije fiksan, ali možemo reći da je desetak redovitih ministranata koji svoju službu vrše ozbiljno i predano. Jednom tjedno održava se ministrantski sastanak na kojem se raspravlja i dogovara raspored i pojedinačna zaduženja. Ministranti također prolaze kroz program župne kateheze kako bi što bolje upoznali i shvatili svoju službu kao nastavak svećeničke službe koju vrši cjelokupna liturgijska zajednica.