• Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge Iv 13,34

Pepelnica

Danas počinje četrdesetodnevno liturgijsko razdoblje priprave za blagdan Uskrs. To razdoblje pred Uskrs zovemo četrdesetnica ili Korizma kako su to zvali kršćani već u prvi stoljećima kršćanstva. Prvi dan Korizme obilježen je postom i obredom pepeljanja, pa je nazvan Pepelnica. Obred pepeljanja na slikovit način prikazali bi ovako: “Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti“. I zato: “Obrati se i vjeruj Evanđelju“. Naš je život na zemlji prolazan, a da bi smo postigli vječni život kod Boga, treba se obratiti i živjeti po Evanđelju.

U današnjem evanđelju Isus nas poučava kako treba činiti pravednost u koju on ubraja: milostinju, molitvu i post.

Milostinja

Kako treba dijeliti milostinju? Iskreno u skromnosti i neupadno. U ljubavi prema Bogu, jer je to njegova volja, i ljubav prema čovjeku, jer je to njemu potrebno. Nikako se ne smije to zlorabiti u hvalisanje i isticanje jer tada ne samo da pred Bogom nije zaslužno, nego je čak grešno.

Molitva

Pri molitvi također čovjek ne smije biti licemjer: tako moliti da bi drugi hvalili njegovu tobožnu pobožnost i svetost. Molitva bez poniznosti i nije molitva, nego je pretvaranje. Molitva je čin skrušenosti, a ne uobraženosti.

Post bi trebao pripomoći da, kroteći svoje tijelo, naviknemo i osposobimo ga na poslušnost u borbi protiv zlih sklonosti. A trebao bi također biti i prilika da uštedimo za pomoć potrebnijima. Licemjeri su i post zlorabili hvastajući se njime pred drugima. I tako su griješili, a ne Bogu ugodili.

Okoristimo se Korizmom kao vremenom ozbiljnosti i skrušenosti za spasa svoje duše, a dobro svog bližnjeg, potvrđujući tako Bogu svoju odanost.

Ovaj tekst je objavljen u: Povodom.