• Sve je moguće onomu koji vjeruje! Mk 9,23

Pepelnica

Danas počinje četrdesetodnevno liturgijsko razdoblje priprave za blagdan Uskrs. To razdoblje pred Uskrs zovemo četrdesetnica ili Korizma kako su to zvali kršćani već u prvi stoljećima kršćanstva. Prvi dan Korizme obilježen je postom i obredom pepeljanja, pa je nazvan Pepelnica. Obred pepeljanja na slikovit način prikazali bi ovako: “Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti“. I zato: “Obrati se i vjeruj Evanđelju“. Naš je život na zemlji prolazan, a da bi smo postigli vječni život kod Boga, treba se obratiti i živjeti po Evanđelju.

U današnjem evanđelju Isus nas poučava kako treba činiti pravednost u koju on ubraja: milostinju, molitvu i post.

Milostinja

Kako treba dijeliti milostinju? Iskreno u skromnosti i neupadno. U ljubavi prema Bogu, jer je to njegova volja, i ljubav prema čovjeku, jer je to njemu potrebno. Nikako se ne smije to zlorabiti u hvalisanje i isticanje jer tada ne samo da pred Bogom nije zaslužno, nego je čak grešno.

Molitva

Pri molitvi također čovjek ne smije biti licemjer: tako moliti da bi drugi hvalili njegovu tobožnu pobožnost i svetost. Molitva bez poniznosti i nije molitva, nego je pretvaranje. Molitva je čin skrušenosti, a ne uobraženosti.

Post bi trebao pripomoći da, kroteći svoje tijelo, naviknemo i osposobimo ga na poslušnost u borbi protiv zlih sklonosti. A trebao bi također biti i prilika da uštedimo za pomoć potrebnijima. Licemjeri su i post zlorabili hvastajući se njime pred drugima. I tako su griješili, a ne Bogu ugodili.

Okoristimo se Korizmom kao vremenom ozbiljnosti i skrušenosti za spasa svoje duše, a dobro svog bližnjeg, potvrđujući tako Bogu svoju odanost.

Ovaj tekst je objavljen u: Povodom.