• Vi ste svjetlost svijeta Mt 5,14

Početak novicijata

Trenuci koji se pamte cijeli život

Tijekom redovničkog života postoje određeni trenuci koji ga posebno obilježavaju, ti trenuci su niti koje čine tkanje našega života. Među njima važno mjesto zauzima dan kada smo prvi put obukli habit, svi ga se rado sjećamo i kasnije prepričavamo. Obukavši odijelo u redovničkoj zajednici, postajemo dio nje, time smo označeni, naš redovnički put dobio je vrlo konkretno obilježje. Sreću koju u tome trenutku novak osjeća teško je opisati i dočarati onome tko to nije doživio, znaš da počinješ godinu kušnje i suočavanja sa samim sobom, provjeravanja i preispitivanja vlastitog poziva, godinu neizvjesnosti, ali i godinu povlaštenog boravka u Božjoj blizini, intenzivnog molitvenog života i radosti bratskog življenja.

Početak

Dosadašnji član naše klerikatske zajednice, Ivan Lotar, učinio je veliki korak u svome redovničkom životu, obukavši sveto redovničko odijelo i na taj način započeo svoj hod s Gospodinom u društvu svetoga Franje. Milosni trenutak dogodio se na blagdan Rana sv. Franje, 17. rujna u Asizu. Tada je Ivan postao fra Ivan, svukao je staroga čovjeka i obukao novoga, prigrlio sveto siromaštvo, čistoću i poslušnost, oboružao se strpljivošću i krenuo u nezaboravno duhovno putovanje prostorima vlastite duše u traganju i preispitivanju svoga poziva te donošenja one konačne odluke o potpunom predanju Gospodinu.

Što tražite?

Tim pitanjem, kustos fra Giuseppe Piemontese, kustos asiške kustodije (u svakodnevnom životu rekli bismo Gazda) započeo je obred oblačenja. Pitao je mladiće, koji su kleknuli ispred groba svetoga Franje, o njihovoj namjeri kao da im je htio reći zašto ste tu? Što želite? Jednim glasom, ali svaki za sebe, odgovorili su da žele da ih se primi u godinu kušnje kako bi služili Gospodinu po uzoru na svetoga Franju. Potom su obukli habit, po prvi put i postali su mala braća konventualci. Njih ukupno petnaestorica, i to osmorica talijana, trojica libanonaca, po jedan austrijanac, nijemac, francuz i hrvat.

Od sada si: fra Ivan

Fra Ivane, od srca ti čestitamo na velikom početku i hrabroj odluci po kojoj želiš slijediti Gospodina. Učinio si svoje prve korake kao redovnik, sudeći po njima nema mjesta strahu ili bojazni. Također bih ti se želio zahvaliti za sve dobro koje si učinio u našoj klerikatskoj zajednici prošle godine, za svaku lijepu riječ, radostan pogled, vedar osmijeh, jednostavno tvoju prisutnost. Želim ti blagoslovljeno trajanje cijeloga novicijata, a zagovor svetoga Franje neka te prati na putu tvoga duhovnoga rasta i sazrijevanja.

[nggallery id=21]

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.