• Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim Iz 43,4

Postulatura

Postoje dva redovita načina dolaska u franjevačku obitelj. Prvi način je nakon završene osnovne škole, tada se mladić javi svome župniku ili gvardijanu i on ga potom uputi u naše sjemenište. Drugi, danas češći način, je u tome da se mladići javljaju nakon završene srednje škole ili čak fakulteta ili nakon određenog iskustva rada. Za takve je predviđena postulatura ili kandidatura.

Naša postulatura smještena je u zagrebačkom samostanu, zajedno sa klerikatom. Za postulaturu se može reći da je prvo iskustvo franjevačkog načina života. U njoj se mlade ljude nastoji upoznati sa načinom života koji se od njih traži, zajednica ih nastoji što bolje upoznati, ali i oni zajednicu. Imaju svoga odgojitelja, magistra postulanata, koji ih brižljivo i pažljivo uvodi u početak redovničkog života, nastojeći im što bolje pokazati naš način života. Postulatura je prvi korak u redovničkom životu, i jako je važna, u njoj se postavljaju temelji redovničkog života. Za vrijeme postulature, postulant ima priliku još jedanput učvrstiti svoju prvotnu želju za životom u zajednici, ali i učvrstiti svoj poziv.

Naša ovogodišnja postulatura ima 2 člana, Ivana Lotara iz Vinkovaca i Dadu Felbara iz Pitomače, koji pod budnim okom svoga magistra fra Josipa Blaževića, stasaju na putu redovničkog sazrijevanja i rastu u svome duhovnom pozivu.