• A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav 1 Kor 13,13

Površnost!

Kršteni smo, ali ne živimo svoje krštenje. Kršćani smo, ali ne živimo život Kristov. Često pljujemo Crkvu koja pada, a ne pomažemo joj da se obnovi. Sažaljevamo gladne i nemoćne, ali ne priskačemo im u pomoć. Što je još gore, sažaljevamo sami sebe, ostajući u svom blatu koje smo si stvorili neurednim življenjem, preživljavajući od trenutka do trenutka, od ručka do ručka, od grijeha do grijeha, nestrpljivo iščekujući neko zadovoljstvo.

U čemu je problem? Zašto nemamo snage? Zašto smo izgubili volju boriti se? Zašto sve izgleda beznadno? Zato jer si zaboravio tko si, tko te stvorio i zašto si stvoren, zašto postojiš. Probudi se, ustani, skini staru odjeću i počni živjeti novim životom na koji te Isus poziva. Zaboravljaš da si na krštenju sklopio s njim savez života. On je svoj život darovao za tebe. Mučen je i ubijen. Sada je na tebi red. I ti svoj život daj za njega po drugima. Uzmi svoj površni, lomni, smrtni, ograničeni, bolesni život i predaj ga Isusu u ruke. Dopusti mu da oblikuje tvoj život i da ga upotrijebi za druge. Nije li upravo to smisao našega života? Dopusti da te ispuni svojim duhom, prihvati njegov mentalitet, njegov način života i postani s njime prijatelj. Neka u svetoj pričesti on svoje tijelo stopi s tvojim i tada će on biti u tebi. Tada ćeš, predajući se u povjerenju njemu, moći ljudima pomoći i sačuvati život za život vječni.

Nije li odvratno mrziti čovjeka i živjeti u okovima i lancima koji od tebe stvaraju roba. A kako je samo lijepo biti čovjek, ako smo prijatelji Božji. Baš danas Bog s tobom želi sklopiti novi savez, želi upisati svoje riječi u tvoje srce i svoj zakon u tvoju dušu, želi da budeš slobodan, slobodan od ogavnosti grijeha. Ti samo trebaš željeti Boga u svome življenju, i svome srcu, i zajedno s Davidom reći: Čisto srce stvori mi Bože, duh postojan obnovi u meni, operi me od moje krivice, od grijeha me mojega očisti, ne uzmi od mene svoga Svetoga Duha.

Iako je On sudac i gospodar ti možeš birati: izabrati dosadašnji život u grijehu, u sebecentričnosti, oholosti, nečistoći, ili odabrati novi život, život okrenut prema križu, tj. ljubavi prema Kristu i prema čovjeku.

Ovaj tekst je objavljen u: Razmatranje. Both comments and trackbacks are currently closed.