• Istina će vas osloboditi Iv 8,32

Predstavljanje knjige HALLOWEEN – poganstvo staro i novo

U svetoduškom samostanu franjevaca konventualaca u dvorani svetoga Frane, u ponedjeljak, 31. listopada, predstavljena je najnovija knjiga, našega magistra, fra Josipa Blaževića, Halloween – poganstvo staro i novo. Knjigu su predstavili Lucija Bakula, dr. Mijo Nikić i autor.Knjiga je izašla u izdanju nakladničke kuće Veritas – Glasnik svetoga Antuna Padovanskog u biblioteci Hrvatski areopag.

O knjizi

Knjiga govori o Halloween-u, otvoreno progovara o podrijetlu, nastanku i proširenju ovoga običaja, njegovom odnosu s okultizmom te njegovim vezama sa suvremenim fenomenom vještičarstva. U knjizi se posebno obrađuje poganstvo i još više neopoganstvo koje se sve više širi u suvremenoj kulturi. Autor u knjizi, osim što sugerira jasan kršćanski stav o ovome fenomenu, želi čitatelja potaknuti na dublje promišljanje o izazovima poganstva koje se sve izričitije i otvorenije suprotstavlja kršćanskoj objavi.

Knjiga na vrlo zanimljiv i dinamičan način, pisana u formi intervjua, pitanja i odgovora, daje čitatelju mogućnost prosuditi i vrednovati poganstvo i drevne običaje koji su se infiltrirali u suvremeni svijet. Također poput svjetionika daje jasan putokaz kako se kršćanin treba postaviti i koji stav zauzeti u susretu s ovim fenomenom.

Holywin – svetost pobjeđuje

Program predstavljanja imao je tri dijela, u prvom dijelu prikazan je jedan obred iz vještičjeg obrednika koji se obavlja upravo na dan 31. listopada koji u poganstvu označava Novu godinu. Smisao ovoga dijela bio je upoznati, na vrlo realističan način, da je ono što mnogi slave kao Noć vještica sve drugo, samo ne bezazlena zabava kako se to u medijima prezentira, nego da svoje podrijetlo i svoj izvor ima u drevnoj poganskoj religiji koja se sve više vraća u suvremeno društvo. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje knjige. Lucija Bakula, učenica prvog razreda X. gimnazije u Zagrebu, govorila je o knjizi iz perspektive jedne nove, mlade generacije koja je odrastala s Harry Potterom i drugim čarobnjacima koji su na mala vrata vratili interes suvremenog čovjeka za magiju i magijsko. Upravo je toj generaciji, kao i mlađima, potrebno pojasniti sve zamke koje pružaju ovi naizgled bezazleni fenomeni. Potom je dr. Mijo Nikić, vrlo studiozno i detaljno predstavio knjigu. U svome izlaganju, kao vrsni poznavatelj novih religioznih pokreta i fenomena, ocijenio je ovo djelo izvrsnim doprinosom pojašnjavanju kršćanskih stavova. Na kraju predstavljanja, mladi koji se okupljaju u župi svetoga Antuna Padovanskog na Svetom Duhu i bogoslovi franjevaca konventualaca, izveli su prigodni program Holywin – na svetost pozvani, u kojem su u igrokazima prikazali zgode iz života svetaca: proroka Jone, svetoga Filipa Nerija i svetoga Franje Asiškoga. Svetački primjeri osim što nas zagovaraju predstavljaju uzore i modele ispravnog življenja vjere i pouzdanja u Božju milost. Oni su autentičan kršćanski odgovor izazovu i pojavi fenomena Halloween-a i neopoganske kulture.

 

[nggallery id=23]

Ovaj tekst je objavljen u: Povodom, Uncategorized, Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.