• Sve je moguće onomu koji vjeruje! Mk 9,23

Priprava za svečane zavjete

Redovnička formacija poznaje nekoliko važnih razdoblja, od postulature preko novicijata do prvih redovničkih zavjeta i dakako na kraju svečanih ili doživotnih zavjeta. Kako bi se kandidat što bolje pripremio za svaki pojedini čin predstoji mu razdoblje pripreme. Svako razdoblje, uz onaj svakodnevni život, predstavlja jednu stepenicu, jedan korak naprijed koji vodi do onoga konačnoga i potpunoga predanja Gospodinu. Kako bi se što dostojnije i bolje pripremili za potpuno služenje Bogu, Crkvi i braći ljudima, franjevački bogoslovi pred doživotne zavjete obavljaju jednomjesečnu pripremu. O značenju i važnosti priprema, dovoljno govori i naziv koji se neslužbeno koristi – Drugi novicijat. Naša redovnička obitelj i klerikatska zajednica ispunjene su posebnom radošću jer ove godine imamo dvojicu kandidata koji će svečano zavjetovati, fra Željka Klarića i fra Josipa Petonjića.

U Asizu

Ta priprava tradicionalno se organizirana za svefranjevačke provincije sa hrvatskog govornog područja koje uključuje: 5 provincija OFM-a, te po jednu provinciju OFM Conv-a, OFM Cap-a i TOR-a. Ove godine Pripreme za zavjete organizira Bosanska provincija – Bosna Srebrena. Prvi tjedan smo bili u Asizu, gradu sv. Franje, izvora, odakle je potekao Red male braće. Krenuli smo, simbolično, od svetišta San Damiano, gdje je i Franji sa križa progovorio Raspeti, pozvavši ga da popravi Crkvu koja se ruši.  U tom tjednu posjetili smo grob sv. Franje, Sv. Mariju Anđeosku, kasnije i Rietsku dolinu, Fonte Colombo, La Forestu, Greccio, La Vernu… sva važnija mjesta koja su vezana za početke i osnivanje Franjevačkog reda.

Predavanja

Vesela skupina od 17 fratara i dva odgojitelja zajedničkim busom nastavila su put prema Visokom. Bili smo smješteni u Konvikt, franjevačku klasičnu gimnaziju gdje su uslijedila predavanja o franjevačkoj karizmi. Prvi predavač, fra Domagoj Runje, govorio je o Evanđelju – temelju franjevačkog života. Naglasio je kako Isus šalje apostole ne da djeluje paralelno sa njima nego da Isus djeluje preko njih. On koji ih pozva šalje dvojicu po dvojicu, da jedan bude drugome svjedok. Fra Domagoj je na istančan način aktualizirao sliku današnjeg poslanja jednog fratra. Sljedeće predavanje bilo je o liturgiji. Fra Danimir Pezer naglasio je promjene koje su se dogodile u liturgiji pojavom franjvačke karizme, te o liturgiji kao bitnoj sastavnici našega života. Fra Marinko Pejić, koji je ujedno i organizator priprema, govorio je o zavjetu siromaštva. Na detaljan način objasnio je vidove siromaštva u našem životu. Fra Rozo Brkić nam je na poseban način govorio o zavjetu čistoće kao radosnoj praksi nasljedovanja Krista. Trećoredac fra Marko Medo, koji nam je govorio o poslušnosti, odmah je na početku stavio sliku Bogordice kao primjer savršene poslušnosti. Njezin odgovor i suradnja za Božji plan nam je stavljen kao uzor.

Duhovne vježbe

Boravak u Visokom bio je idealan za upoznavanje i Bosanske provincije i njezinih drevnih samostana. Tako smo obišli Fojnicu, Kraljevu Sutjesku, Kreševo, Olovo, naravno i Sarajevo. Ovaj obilazak samostana i župa u kojima djeluju fratri istoimene provincije su kao spomenici povijesne povezanosti ove zemlje i fratara koji su u njoj održali katoličku vjeru. Zadnji tjedan naših priprema održava se u Rami, na Šćitu, gdje nam fra Ivan Šarčević vodi duhovne vježbe. U lijepom prirodnom okruženju mirnog jezera i tišine možemo razmišljati o odazivu na koji smo pozvani i budućem životu koji nas čeka.

fra Željko Klarić

[nggallery id=6]

Ovaj tekst je objavljen u: Uncategorized, Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.