• Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svojuMt 9,38

Pripreme za svečane zavjete

Prije svakoga značajnijeg događaja u životu pojedinca, određene grupe ljudi, zajednice, ili društva u cjelini, postoji posebno vrijeme koje je obilježeno pripremom za taj važan događaj. Vjerojatno su nam najpoznatije pripreme sportaša pred svako značajnije natjecanje. U živom sjećanju su nam nedavno održane Olimpijske igre u Londonu i brojna natjecanja. Uspjeh pojedinaca nije plod slučajnog trenutka, lijepog vremena ili nadahnuća u datom trenutku nego je prije svega plod dugotrajnih i ozbiljnih priprema za samo natjecanje. Pripreme koje započinju određeno vremensko razdoblje prije samoga natjecanja nisu jedino vrijeme u kojem se sportaši pripremaju za natjecanje i nastup na vrhunskoj priredbi, primjerice na već spomenutoj Olimpijadi, nego su samo izdvojeni trenutak darovanog vremena u kojem se u potpunosti mogu posvetiti vježbanju i usavršavanju svojih sportskih vještina. Zapravo, za većinu ozbiljnih sportaša pripreme i ne prestaju. One traju uvijek. Zašto ovaj poprilično dugačak sportski uvod u članak pod nazivom pripreme za svečane zavjete?! Sličnost je prevelika da bi se tek tako mogla ignorirati. U našim Konstitucijama stoji da je potrebno imati odulju pripremu prije polaganja svečanih zavjeta dok su Provincijski statuti precizniji i određuju razdoblje priprema na četiri tjedna. Dakle, pozitivni pravni propisi našega Reda prepoznaju važnost i značenje koje u sebi nosi polaganje svečanih zavjeta te od kandidata zahtijevaju ozbiljno pripremno razdoblje.

Kandidati

Postoji već duže vremena praksa održavanja zajedničkih priprema svih kandidata s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine s tim da se uloga domaćina svake godine mijenja. Ove godine organizator i domaćin priprema bila je Provincija Presvetoga Otkupitelja iz Splita i njihov sad već bivši magister bogoslova fra Domagoj Runje. Ovogodišnje pripreme okupile su nas sedamnaestoricu mladića koji imaju vrlo ozbiljnu namjeru ove jeseni u potpunosti posvetiti se Gospodinu i položiti svečane zavjete svaki u svojemu Redu. Najviše kandidata za svečane zavjete imala je Hercegovačka provincija i to čak petoricu: fra Dario Galić, fra Antonio Šakota, fra Goran Azinović, fra Ivan Marić i fra Hrvoje Miletić, Zagrebačka provincija imala je četvoricu kandidata: fra Danijel Patafta, fra Zdravko Čukelj, fra Marko Živković i fra Davor Filko, zatim je slijedila Bosanska Provincija s trojicom kandidata: fra Ivan Pilić, fra Davor Petrović i fra Mario Katušić; Trećoredci su imali dvojicu kandidata: fra Hrvoje Perković i fra Marin Matančić; Splitska, zadarska i naša provincija imale su po jednog kandidata: fra Kristijan Šilić, fra Bojan Rizvan i fra Vladimir Vidović.

Na izvorima

Pripreme su se održavale od 31. srpnja do 25. kolovoza na različitim lokacijama. Tematski bismo ih mogli podijeliti u tri veća ciklusa. Prvi dio, što bi otprilike odgovaralo prvom tjednu, proveli smo u Asizu i okolici s ciljem obilaska izvornih franjevačkih mjesta i upoznavanja bogate zajedničke baštine kao trajnog nadahnuća za našu franjevačku budućnost. Obišli smo tako Porcijunkulu, San Damiano, Sacro Convento, Rijetinsku dolinu… Najveći dojam na sve nas ostavilo je svetište La Verna u kojem smo zaista imali vremena, pronaći kutak za sebe i osluškivati mir i tišinu, promatrati netaknutu prirodu koja svojom ljepotom i skladom poziva na slavljenje Boga, ali i ljubomorno čuva tajnu Franjinih stigmi.

U Splitu

Nakon hodočasničko – turističkog boravka u Italiji, započeli smo drugi ciklus priprema, i to u Splitu na Trsteniku u samostanu u kojem se nalazi klerikat Provincije Presvetog Otkupitelja. U ovome dijelu priprema, imali smo dnevno po jedno predavanje različite tematike, s naglaskom na franjevačku karizmu i duhovnost. Posebno su pak bili obrađivani zavjeti poslušnosti, siromaštva i čistoće. Tijekom boravka u Splitu hodočastili smo na otok Visovac na kojem se nalazi samostan i crkva Gospe od milosti te novicijat Provincije Presvetog Otkupitelja. Budući da se otočić nalazi u sklopu nacionalnog parka Krka, iskoristili smo priliku te smo obišli i poznati Roški slap i druge prirodne ljepote nacionalnog parka. Drugo hodočašće na koje smo išli bilo je u Sinj za Veliku Gospu. Krenuli smo vrlo rano iz Splita i već nakon par kilometara vožnje primijetili smo brojne hodočasnike uz cestu kako putuju pješice iz obližnjih mjesta prema Sinju. Kako smo se približavali Sinju tako se i njihov broj sve više povećavao. Svečanu procesiju ulicama grada Sinja sa čudotvornom slikom Gospe Sinjske i euharistijsko slavlje predslavio je mons. Marin Barišić, splitski nadbiskup. Ne može se ostati ravnodušan prema nepreglednoj povorci vjernika koji strpljivo i ponizno koračaju iza čudotvorne slike i šapuću tiho svoje molitve i zavjete Kraljici na nebo uznesenoj.

Uoči Velike Gospe, kada slavimo blagdan svetoga Maksimilijana Marije Kolbea, velikog svjedoka vjere, nade i ljubavi, bili smo pozvani u samostan svetoga Frane kod naše splitske braće. Tamo smo sudjelovali u euharistijskom slavlju na kojem je bio popriličan broj vjernika, premda je bio radni dan i u Splitu se na uočnicu Velike Gospe kreće pješice na hodočašće za Sinj. Nakon svete mise braća su nas lijepo počastila bogatom trpezom dalmatinskih specijaliteta i biranih hercegovačkih vina. Od srca se zahvaljujem na gostoprimstvu, ponajprije fra Roku koji je inicirao cijeli susret i ostaloj samostanskoj braći na čelu s gvardijanom fra Perom.

I na kraju – Karmel

Posljednji tjedan priprema, ili treći tematski ciklus, bio je rezerviran za duhovne vježbe koje su se održale u karmelićanskom samostanu sv. Ilije u mjestu Zidine na Buškom jezeru. Voditelj duhovnih vježbi bio je fra Ante Vučković, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Karmel svetoga Ilije prava je oaza duhovnog mira koja svojim položajem, uređenjem, okolinom, skladnošću poziva na sabranost i molitvu. Duhovnik nam je na početku duhovnih vježbi sugerirao da se ostavimo mobitela i bilo koje komunikacije s vanjskim svijetom što smo svi vrlo rado prihvatili, također je zahtijevao da tijekom duhovnih vježbi vlada šutnja kako bismo se mogli susresti s Gospodinom. Duhovne vježbe bile su zaista vrhunac pripreme za svečane zavjete.

Trenuci u promišljanju

Iako po mom mišljenju, priprema za svečane zavjete nikada ne prestaje, od onoga dana kada sam ušao u samostan sve do ovoga trenutka tik pred svečane zavjete pripremam se reći Bogu svoj svečani DA. Taj da koji ću izreći 4. listopada, satkan je od nepreglednog mnoštva malenih i jednostavnih da koji se svakodnevno događaju u jednostavnosti i običnosti redovničkog života. Iskustva zajedničkog, bratskog i nadasve franjevačkog načina života koji nas neumitno oblikuje kroz godine početne formacije, od postulature, preko novicijata do klerikata spremaju nas za ovaj trenutak. Trenutak je to uistinu velike radosti i svojevrsni vrhunac redovničkog života. Pripreme koje su predviđene našim propisima veliki su dar svakome kandidatu. Imao sam priliku u miru još jedanput promisliti o vrijednosti vlastitog poziva. O velikom i nezasluženom daru redovničkih zavjeta koji ću kroz kratko vrijeme dobiti. Promišljao sam o vlastitoj malenosti i neznatnosti te Božjoj veličini i čudesnoj promisli Njegove volje u kojoj je baš mene izabrao. Promišljao sam, po tko zna koji put o malenome i skromnome Asižaninu, koji me davno oduševio svojom ljubavlju prema Kristu, do te mjere da sam odlučio nasljedovati njegov primjer života. Promišljao sam o svojoj vlastitoj ograničenosti, skromnim mogućnostima, svojim slabostima i manama i pokušao sve to staviti u ozračje duhovnog poziva i svoga osobnog odgovora na taj tihi i nenametljivi Gospodnji zov. Promišljao samo o budućnosti vlastitog redovničkog života, žudio sam čuti odgovor na pitanje koje je moje poslanje u današnjem svijetu….Što mi je činiti?! A najviše sam molio Gospodina da mu ostanem vjeran. Zauvijek! To su bile pripreme kroz koje sam prošao…

I da, na samom kraju, svjestan svega, svoje nedostatnosti, malenosti, ograničenosti i slabosti, ali i beskrajnog povjerenja u Onoga koji me pozvao mogu reći kako ću 4. listopada biti spreman započeti utakmicu svoga života!

[nggallery id=40]

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.