• Ljubav je tvoja bolja od života, moje će te usne slavit Ps 63,4

Prvi Festival kršćanskog kazališta

Kada se spoje nadahnuće Duha Svetoga i ljudske sposobnosti i otvorenost tom nadahnuću, kao i volja za surađivanjem s Božjim planom za čovječanstvo, nastaju velike stvari. Tako je na Svetome Duhu u Zagrebu pokrenuta kazališna inicijativa još prije mnogo godina. No, prije tri godine svjedočili smo ponovnom pokretanju evangelizacije kroz kazalište preko mjuzikla “Život za život” koji je do sada izveden trideset i sedam puta u produkciji Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca, Veritasa – glasnika svetog Antuna i župe svetog Antuna iz Zagreba, a u izvedbi zbora Kolbe.
Još jedan ili sto koraka naprijed učinio je Gospodin s nama kroz mjuzikl “Uskrsli” koji je izveden petnaest puta, a načinjen je u koprodukciji s gradskim kazalištem “Komedija” u izvedbi ansambla Kolbe. Osobito je važno istaknuti ovogodišnji nastup ansambla “Kolbe” u revijalnom dijelu “Uskrsfesta”, a osobito se ponosimo nastupom u službenom dijelu pretprograma susreta s papom Franjom na sarajevskom Koševu, gdje smo u deset minuta imali priliku nastupiti s dijelom iz mjuzikla kroz pjesmu i ples. Kroz sav ovaj rad ostvarena je suradnja i s nekim poznatijim imenima: Rajko Bundalo u ulozi Franje Gajownizceka u mjuziklu “Život za život”, Maja Blagdan i Ivan Mikulić kao gosti mjuzikla “Uskrsli” i brojni drugi. Osobitu zahvalnost dugujemo obitelji Bardun (Sanja, Branko, Iva i Matea) bez koje ništa ne bi bilo moguće.

Tako je krajem prošle godine Gospodin u naša srca ulio nadahnuće o potrebi organiziranja Festivala koji bi okupio i neke druge skupine koje rade produkciju predstava na amaterskoj ili profesionalnoj razini, a koje služe prvenstveno za proslavu Gospodina i evangelizaciju svih ljudi – prenošenje Radosne vijesti kroz kazališnu umjetnost. Fra Josip Blažević je zatim u ime organizatora (Provincije) raspisao natječaj za prvi festival kršćanskoga kazališta. Na natječaj se prijavilo dvadesetak predstava od kojih je sedam prošlo natječaj. U povjerenstvu za festival bili su dr. sc. prof. Sanja Nikčević, mr. sc. Tanja Popec i dr. sc. fra Josip Blažević. Prijave su zaključene 31. ožujka, a objava rezultata dogodila se u travnju.

Tako je za Prvi festival kršćanskoga kazališta odabrano sedam predstava redom: “Pekel na zemli”, Denisa Peričića, “Krabulja crvene smrti” Edgara Allana Poea, “Naš grad” Thorntona Wildera, “Feniks” Silvane Dragun, “Kinč osebujni” Petra Berkea. Kao domaćin nastupio je zbor Kolbe s mjuziklom “Život za život”, a kao gost festivala monodramu “Zapisi iz nevremena” izveo je prvak splitskog HNK Trpimir Jurkić. Sve odreda predstave bile su dobro posjećene, a publika je imala priliku uživati i biti svjedokom različitih kazališnih žanrova i tehnika (od mjuzikla do kazališta sjena).

Tehničku podršku pružili su nam Iva i Branko Bardun (zvuk) i Dominik Milanović (svjetla). Publika je izrazila svoje oduševljenje samom idejom i novim (ili ne?) načinom evangelizacije.

Festival smo zatvorili radosni i puni optimizma s lijepim željama za slijedeću godinu! Pratite nas u molitvama kako bismo uvijek iznova čuli nadahnuća koja nam pruža Gospodin i Životvorac Duh Sveti!

Radosni i zahvalni idemo u nove kazališne pobjede za Gospodina!

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.