• Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge Iv 13,34

Prvi redovnički zavjeti

Na veliku radost članova naše provincije, u subotu, 3. rujna fra Josip Ivanović i fra Milan Gelo, nakon uspješno završene godine novicijata, u Asizu položili su svoje prve redovničke zavjete u ruke provincijalnog ministra fra Ljudevita Maračića. Svečanosti zavjetovanja prethodio je obred oblačenja redovničkog odijela, koji je bio u petak, 2. rujna pod molitvom Večernje i obredom preminuća svetoga oca Franje na njegovom grobu u asiškoj bazilici. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Giuseppe Piemontese kustos Asiške kustodije u koncelebraciji s provincijalima redovničkih kandidata. Sveta misa započela je u 10 sati u Donjoj bazilici svetoga Franje.

Evo me!

Obred redovničkog zavjetovanja započeo je nakon navještaja Evanđelja prozivkom kandidata koji imaju biti zavjetovani. Svojim odgovorom: Evo me!, kandidati su izrazili svoju spremnost služiti Gospodinu po uzoru na svetoga Franju živeći u poslušnosti, siromaštvu i čistoći. Nakon toga uslijedila je nadahnuta propovijed predslavitleja euharistijskog slavlja koji je rastumačivši riječ Božju, potaknuo kandidate na ustrajnost u življenju svojih zavjeta, posebno naglašavajući kako bez Krista ne mogu učiniti ništa, nego samo u zajedništvu s Njim. Tek kada se potpuno predaju onome koji ih je pozvao tada će njihov redovnički život imati smisla i donijeti obilate plodove.

Na hvalu i slavu Presvetog Trojstva

Nakon propovijedi uslijedio je sam obred redovničkog zavjetovanja, svaki pojedini kandidat pristupio je svome provincijalu i stavivši svoje ruke u njegove izrekao obrazac zavjetovanja. Potom je uslijedila predaja Pravila i Konstitucija Reda koje im je uručio kustos. Nakon toga, sva okupljena braća pružila su znak mira novozavjetovanicima i na taj način izrazili prihvaćanje najmlađih članova svojih provincija.

Ovo je rod onih koji traže Gospodina

Osim kandidata iz naše provincije zavjetovala su se još devetorica braće iz talijanskih provincija i dvojica braće iz slovenske provincije. Ovome uistinu svečanom i ujedno franjevački jednostavnom obredu nazočili su fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar, fra Josip Blažević, vikar Provincije i magister bogoslova, fra Zdravko Tuba, gvardijan u Cresu i magister postulanata i novaka, fra Ante Gašparić, fra Đuro Crlenjak, fra Nikola Šantek, bogoslovi, roditelji i rodbina novozavjetovanika. Fra Josipu i fra Milanu od srca čestitamo, želimo im dobrodošlicu u našu klerikatsku zajednicu te uspješan nastavak studija u Zagrebu. Draga braćo, dobro došli!

 

[nggallery id=13]

Ovaj tekst je objavljen u: Uncategorized, Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.