• Ljubav je tvoja bolja od života, moje će te usne slavit Ps 63,4

Sol zemlje i svijetlo svijeta

Peta nedjelja kroz godinu donosi nam odlomak iz Matejeva evanđelja u kojem se Isus obraća svojim učenicima te im govori da su oni sol zemlje i svijetlo svijeta. Razmišljajući o tim riječima, krećemo od toga da smo svi mi Kristovi učenici i da se te riječi odnose na nas. Biti sol, biti svijetlo… To su stvari bez kojih svijet ne bi postojao. Upravo u tome vidimo koliku važnost imaju Kristovi učenici u ovome svijetu. A svi smo mi kršćani Isusovi učenici te trebamo biti sol zemlje i svijetlost svijeta.

„Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti?“

Što znači sol u ljudskom životu? Sol je važna za preživljavanje svih živih bića, pa tako i čovjeka. Neke od značajki soli su da najefikasnije stabilizira otkucaje srca, značajna je za reguliranje krvnog tlaka, izbacivanje viška kiseline iz stanica tijela, osobito iz mozga. Važna je za reguliranje razine šećera u krvi, neophodna za živčane stanice i njihovu komunikaciju i obradu informacija. Izuzetno je važna za čišćenje pluća, jak je prirodni antialergijski lijek… Mogli bismo još mnogo toga nabrojiti, ali i ovo je dovoljno kako bismo donekle spoznali važnost soli.

Isus Krist ne kaže bez razloga da smo mi sol zemlje. Vidjevši važnost soli za sav živi svijet, vidimo koje značenje imamo u ovome svijetu. Biti Kristov učenik znači biti sol zemlje, a iz toga proizlazi ono što trebamo biti ovome svijetu i što jesmo ovome svijetu. Stabiliziramo otkucaje srca ovog svijeta. Smirujemo ga kada ubrzano udara ili ga ubrzavamo kada želi zaspati i prepustiti se bezvoljnosti. Kao Kristovi učenici važni smo zato što izbacujemo kiselinu iz ovoga svijeta, izbacujemo sve ono što ne valja i borimo se za dobrobit cijelog svijeta, ne dopuštajući da „kiseline ovog svijeta“ zatruju sve oko sebe i da sve unište. Bitni smo u ovome svijetu zato što reguliramo razinu šećera u krvi. Ne dopuštamo da se svijet potpuno prepusti zamamnostima i ovozemaljskim užicima, nego se uvijek trudimo pokazati da nije sve u „šećeru“, nego da treba i trpjeti. Bitni smo za živčane stanice i njihovu komunikaciju. Po nama se vidi što je ispravno razmišljanje, držanje do vrednota, vjernost kršćanskim stavovima. Pokazujemo kako se komunicira u ljubavi i radosti. Antialergijski smo lijek protiv svih vrsta alergija koje postoje.

Videći važnost soli, ne smijemo dopustiti da obljutavimo, nego trebamo uvijek ostati vjerni Kristu jer samo tako možemo biti ona prava, istinska i zdrava sol zemlje, koja je bitna za cjelokupno funkcioniranje svijeta.

„Vi ste svijetlost svijeta“

Vrlo dobro znamo što znači svijetlost za naš život. Bez svijetlosti ne bismo vidjeli, tama bi bila oko nas, život bi polako zamro te bi sve postala pustoš. Svjetlost ima posebnu ulogu kod živih bića jer im daje život i omogućuje im normalno funkcioniranje. Kao kršćani, dužni smo biti svijetlost na ovome svijetu. Pokazivati put, voditi prema cilju – Isusu Kristu te osvjetljavati ovaj svijet dobrim djelima, jer su ona svjetionici po kojima se drugi ravnaju i usmjeravaju. Kada ne bismo bili svijetlost, svijet bi uvenuo jer ga ne bi imalo što hraniti i držati na životu.

Budimo sol zemlje i svijetlo svijeta jer samo tako svijet može funkcionirati i uvijek biti usmjeren prema svome Stvoritelju. Nemojmo obljutaviti i staviti se pod posudu, nego budimo ono što jesmo, pravi Kristovi učenici.

Ovaj tekst je objavljen u: Razmatranje.