• Dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti Mt 11,28

Spasenje

U današnjim misnim čitanjima uočavamo temu spasenja koja prožima sva tri čitanja. Koliko je važna činjenica spasenja to svaki čovjek zasigurno zna. Svatko želi biti spašen jer je svaki čovjek stvoren da živi. Bog je svakom čovjeku omogućio život i to ne bilo kakav život nego život vječni. Spasenje od smrti mogao je učiniti samo Bog jer nitno ne može dati Bogu otkupninu za svoj život. Nitko sam sebe ne može spasiti nego smo spašeni po otkupljenju Sina Božjega, Isusa Krista.

U prvom čitanju iz knjige proroka Daniela (Dn 12, 1-3) iščitavamo obrise teme spasenja jer tekst zapravo govori o uskrsnuću tijela. Zapravo je čudesno da se u knjizi Danielovoj nalazi takav izvještaj i da je u to vrijeme bilo govora o uskrsnuću tijela. Uskrsnut će na život vječni oni koji su zavrijedili, oni koji su upisani u Knjizi, oni koji su nazvani umnicima. Drugi koji će pak biti sramota, vječna gadost.

Drugo čitanje iz poslanice Hebrejima svetoga Pavla (Heb 10, 11-14. 18) naviješta nam Velikog Svećenika, Isusa Krista, koji je za razliku od drugih velikih svećenika koji su svaki dan neprestano prinosili žrtve za spasenje, prinio jednu žrtvu kojom je spasio ljudski rod. On je prinio jednu žrtvu, sebe, kako bi čovjeka otkupio od grijeha. Jedini je on mogao platiti cijenu našega života. U toj žrtvi On je pomirio čovjeka sa Bogom jer jedino u miru čovjek može živjeti sa Bogom. Čovjek je svojim grijehom okrenuo leđa Bogu, a zapravo često nije svjestan da je okrenuo leđa Onomu koji mu daje život u vječnosti. Čovjek jedino sa Bogom može biti potpuno sretan i ništa i nitko drugi ne može čovjeka učiniti potpuno sretnim i ispunjenim.

Evanđeoski odlomak (Mk 13, 24-32) donosi nam izvještaj Isusovog ponovnog dolaska u dan za koji nitko ne zna kada će biti. Sin Čovječji, jedan od naziva koji se odnosi na Isusa Krista, dolazi i donosi konačnu presudu zlu. S Njime se ostvaruje Kraljevstvo Božje koje, kako kaže, nije daleko. Ono je već tu, blizu. Stoga poziva sve koji slušaju da spremni dočekaju Njegov dolazak. Samo Otac zna kada će biti taj dan i svi koji se nadaju životu vječnomu, životu u kraljevstvu nebeskom, pozvani su na neprestani oprez jer je Isusov slavni dolazak blizu. Uz to što smo pozvani na neprestanu spremnost zapitajmo se također kada Sin čovječji ponovno dođe hoće li naći vjere na zemlji?

Ovaj tekst je objavljen u: Razmatranje. Both comments and trackbacks are currently closed.