• Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom. Albert Schweitzer

Sretan Božić !

the-adoration-of-the-shepherds-birth-of-jesus-pic-getty-images-253855139

BOŽIĆ – NAJVEĆA ROĐENDANSKA PROSLAVA NA SVIJETU I KLJUČNI DOGAĐAJ U POVIJESTI

 

„B – DAY“ ILI ROĐENDAN

Svatko je od nas, bar jednom u životu, poželio imati ili je imao rođendansku proslavu. Tako je pri tome zamišljao roditelje, rodbinu i prijatelje kako dolaze i bivaju s njim na taj dan: bivaju mu podrška u životnim teškoćama i kušnjama, s njim se raduju u sretnim trenucima… neki čak donose i darove.

Pitam se, kako Isus Krist, čiji rođendan na današnji dan slavimo, gleda na svoju rođendansku proslavu? Ne želim se zadržavati na ovome pitanju; prepuštam svakome od nas da razmisli o činjenici da bi isključivo Isus Krist, Sin Božji, danas trebao biti u središtu pozornosti.

ČINJENICE DA, ALI SMISAO I ZNAČAJ?

Činjenice oko Isusova rođenja uglavnom su nam svima sve poznate, a ako i nisu, to lako mogu postati. Rođen od Marije Djevice, koja je bila zaručena s Josipom, tesarom, u Betlehemu između 6. i 4. godine prije Krista.

Ipak, je li to dovoljno za razumijevanje smisla slavlja Božića? Istina, ima jako puno neobičnih pojava oko Spasiteljeva rođenja: Marijina Bezgrešnost i djevičanstvo, zvijezda, mudraci, pastiri… Međutim, opet se s vama pitam: je li to smisao Božića?

Sin Božji, Isus Krist, druga je osoba Presvetog Trojstva, Jednoga, Jedinoga i Pravoga Boga. U svemu jednak s Ocem i Duhom Svetim. Bog je u svojoj osobi, u svom srcu, možemo reći, odlučio sići na Zemlju kao čovjek, kao jedan od nas, u svemu nama jednak, osim u grijehu. Zašto bi, molim vas, to učinio jedan tako savršeni Bog? Jedan normalni Bog? Bilo koji bog…? Jedan je odgovor: zbog naše bijede, zbog svojeg milosrđa, koje proizlazi iz njegove ljubavi prema nama. Čovjek je sagriješio (opet ista priča! – ali tako je) i bio je potreban spasenja i otkupljenja. Bog sam spušta se nama i dolazi po nas – prigrliti nas i zauvijek prisvojiti i učiniti svojim sinovima – upravo po svome Sinu. I to je to. Nikada do kraja shvatljivo, ali prihvatljivo.

A LAMPICE, BOROVI, POKLONI I OSTALO?

Kroz dugu povijest slavljenja Božića mnogo se različitih običaja za njega „privezalo“. O porijeklu istih također možete pronaći na internetu i drugdje. Je li to sve spojivo sa smislom Božića o kojemu sam nešto već napisao? Spojivo je sve dok ne zasjenjuje smisao. Pokloni su u redu jer nam pomažu da mislimo na druge, da izlazimo iz sebe samih i druge razveseljujemo – ali neopterećeni budimo pitanjima: Što će mi tko kupiti? Koliko je što koštalo? Gdje je to kupio? Velikodušni (ali ne blesavi) budimo u darivanju, ali i u primanju poklona! Lampice i ostali ukrasi? Božić je svetkovina koja se slavi 25. prosinca (ili u Crkvama Istoka 6./7. siječnja), u svakom slučaju u vrijeme kada dan traje kratko. Zato su lampice i ostali ukrasi zapravo praktičan dodatak uličnoj rasvjeti, lijepo ih je vidjeti, a i fino ukrašavaju prostor (ne zaboravite da slavimo Isusov rođendan). Bor je zimzeleno drvo: ostaje živo i zimi (paradoks je da ga za Božić ipak režemo) i simbolizira Drvo života. Važno je opet da uz bor u svome domu imamo mjesta i za goste: dragu rodbinu i prijatelje. Jaslice su možda najljepši simbol Božića i ujedno i najkršćanskiji jer očito prikazuju sami događaj spasenja u svojoj biti, ali i u svojoj surovosti.

Što još dodati nakon svega?

Srdačno i radosna srca svima želimo sretan i blagoslovljen Dan kada je Vječna Riječ Očeva (Preegzistentni Logos) uzela tijelo i postala Mesom, kako veli Sveto Pismo, Dan kada nam je zasjalo Mlado Sunce s visine i pohodilo one što sjeđaše u tmini i sjeni smrtnoj ili jednostavnim riječima: Božić!

Također, želimo vam sve najbolje u Novoj Godini, neka bude obilježena djelima milosrđa i praštanja: budite milosrdni kao Otac! (Našu video čestitku možete pogledati OVDJE.)

 

                                      Bogoslovi franjevaca konventualaca s magistrom

Ovaj tekst je objavljen u: Nekategorizirano, Povodom, Uncategorized, Vijesti. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.