• A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav 1 Kor 13,13

Susret bogoslova sestrinskih provincija

Ove godine, u subotu, 12. listopada, održao se tradicionalni susret/srečanje bogoslova slovenske i hrvatske provincije. Na susretu su sudjelovali provincijali fra Milan Kos i fra Ljudevit Maračić, magistri bogoslova fra Danilo Holc i fra Josip Blažević, te trojica slovenskih i šestorica hrvatskih bogoslova.

Početak programa bio je u 7.30 u dvorcu plemićke obitelji Drašković, Trakošćanu. Prije samoga razgledavanja sjeli smo i razmijenili riječ uz čaj i vruću čokoladu. Nakon zanimljivog i poučnog obilaska spomenutog dvorca, i naravno nekoliko zajedničkih fotografija, nastavili smo našu jednodnevnu avanturu. Put, vrlo pomnjivo isplaniran, odveo nas je do Krapine, jednoga od najstarijih nalazišta pračovjeka u svijetu. Prolazeći kroz muzej imali smo priliku vidjeti razvoj svijeta od samih početaka do današnjega vremena, uz poseban naglasak na zadnje dijelove povijesti razvoja svijeta, pojava čovjeka, od pračovjeka do danas. Ovaj muzej, koji je otvoren prije nekoliko godina približava ovu temu toliko vremenski udaljenu čovjeku današnjice, sama arhitektonska zamisao je poluspilja pračovjeka u kakvoj je nađen i krapinski pračovjek. Drugi dio muzeja poput spirale kreće od ‘Velikoga praska’ sve do vrhunca i glavne teme muzeja pračovjeka, a završava ubrzanim povijesnim pregledom čovjeka od pračovjeka sve do puta u svemir.

Nakon dobroga ručka uputili smo se prema Velikom Taboru. Potom smo stigli smo u Novi Marof. Tamo nas je srdačno dočekao fra Martin Dretvić, gvardijan i župnik, te nas upoznao s poviješću samostana i župe. Fra Antun Gašparić nam je ukratko predstavio Vojsku Bezgrešne i njezino djelovanje u Hrvatskoj.

U 18 sati uslijedila je misa koju je predslavio fra Ljudevit Maračić, koji je u propovijedi izrazio zahvalnost slovenskoj subraći te povezao riječi susret, sreća i srce. Susret u čovjeku rađa srećom jer u susretu osoba događa se i susret srdaca koja u svakom susretu nešto daju, ali i nešto dobivaju.

Nakon misnog slavlja, za vrijeme večere bogoslovi su razmijenili prigodne košare slovenskih, odnosno hrvatskih, proizvoda. Tako je prošao još jedan susret bogoslova, a do slijedećeg ostaju nam dojmovi i lijepe uspomene ovoga!

fra Robert M. Janđel

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti.