• Samo se s ljubavlju živi. Samo se s bolom ljubi Anselm Kraus

Susret slovenskih i hrvatskih bogoslova

Susret hrvatskih i slovenskih bogoslova

Tradicionalno druženje ili srečanje, hrvatskih i slovenskih bogoslova i postulanata održano je u subotu, 9. listopada na Bledu u Republici Sloveniji. Susretu su se odazvali svi bogoslovi i postulanti predvođeni našim magistrima, fra Josipom i fra Danilom.

Susretu je bio nazočan i slovenski provincijal fra Milan koji je predslavio svetu misu, a s naše strane prisustvovao je i fra Ivan Poleto.

Susret smo započeli okupljanjem u slovenskom klerikatu u Sostru pored Ljubljane. Nakon toga uputili smo se na Bledsko jezero, jedinstven spoj prirodne ljepote i arhitekture u kojemu smo istinski uživali. Imali smo priliku provozati se, bolje je reći proveslati, do malog otočića u središtu Bledskog jezera na kojem se nalazi prelijepa crkva, posvećena Marijinom uznesenju na nebo. Otočić je bogat kulturno-povijesnom baštinom koja seže u rimsko doba. Velika turistička atrakcija kojoj nismo ni mi odoljeli jest Zvono želja samo smo mi tom prigodom pozdravili našu nebesku majku. Iskustvo dvadeset minutnog veslanja tamo i nazad, ipak je kod nekih sudionika ostavilo traga, srećom pa je nakon toga bio upriličen ručak u obližnjem restoranu, imali smo priliku uživati u tradicionalnim slovenskim specijalitetima.

Pri povratku s Bleda, posjetili smo pčelarski muzej u Radovljici, gdje smo se mogli upoznati sa cijelim proizvodnim procesom nastanka meda. Kao i sa poviješću pčelarstva u tome kraju. Zanimljivo je da je iz toga mjesta i jedan od slovenskih bogoslova. Najviše interesa privukla je kapelica svete Edith Stein, suzaštitnice Europe koju su napravili u obližnjem bunkeru, povezavši tako mjesto smrti svetice i ostatke jednog drugog totalitarnog režima u kojem je živjela i Slovenija.

Susret smo završili u Sostru okupljeni oko bratskog stola u ugodnom razgovoru, planirajući naš slijedeći susret. Ne znam koliko dugo traju ovakvi susreti i koliko dugo se održavaju, ali imaju svoju budućnost koju ćemo mi mlađi naraštaji vrlo rado nastaviti.

fra Vladimir Vidović

watch?v=1COG_GrROGc

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.