• Ljubav je tvoja bolja od života, moje će te usne slavit Ps 63,4

Sv. Jeronim – dan Hrvatske provincije franjevaca konventualaca

Na današnji dan, 30. rujna, okupili smo se u popodnevnim satima kako bismo obilježili blagdan svetoga Jeronima, zaštitnika naše Provincije. Okupilo se 30-ak braće, iz raznih djelova provincije. Također su na danu Provincije sudjelovali i bogoslovi i sjemeništaraci. Program je započeo u 16:00 sati riječima pozdrava i dobrodošlice fra Ljudevita Maračića, provincijalnoga ministra. Fra Ljudevit je ukratko predstavio program ovogodišnjeg dana Provincije, ali i posebno bogat program mjeseca listopada: bdijenje uoči svečanih zavjeta i đakonskoga ređenja; svetkovina svetoga Franje i svečano zavjetovanje fra Stjepana Brčine i fra Filipa Pušića; a dan poslije, u subotu, u katedrali održat će se đakonsko ređenje na kojem će za đakona biti zaređen i naš brat fra Vladimir Vidović te još nekoliko događaja od kojih se posebno ističe susret mladih aktivnih u našim samostanima diljem Hrvatske koji će se skupiti u Zagrebu 16. i 17. studenog, povodom proslave 20. obljetnice početaka zagrebačke Frame.

Zatim je uslijedilo prigodno predavanje o godini vjere fra Ivana Karlića. u predavanju, fra Ivan nas je proveo kroz moguće uzroke i motive zbog kojih je godina vjere proglašena, od sve raširenije nevjere i sumnje u vjerske istine do unutarnjih problema i krize unutar same Crkve. Na kraju predavanja zaključili smo da je pravi razlog proglašenja godine vjere potreba da čovjek uvijek iznova nalazi Krista u svijetu koji ga okružuje i koji u modernom čovjeku polako otupljuje osjećaj istinske povezanosti sa Bogom. Nakon predavanja je svima prisutnima podijeljen primjerak novoobjavljene knjige „Vjerujem“ – zbirke kateheza koje je kroz ovu godinu pripremio i održao fra Ivan.

Potom nas je fra Ivan Penava izvijestio o dokumentima vezanim uz formaciju franjevačke mladeži i njihove duhovne asistente. Uslijedila je kratka rasprava o stanju franjevačke mladeži u Hrvatskoj i u našim samostanima. Potom je fra Vladimir ukratko predstavio nadolazeće obilježavanje 20. obljetnice početka zagrebačke franjevačke mladeži. Program, koji je predstavio, lijepo je osmišljen te je primio podršku fratara, a sastoji se od karitativnoga dijela (posjete raznim domovima za starije i nemoćne), molitvenoga dijela (mise, molitvenog bdijenja i drugih trenutaka molitve) te zajedničkoga druženja (predstava framaša, sportske aktivnosti te izmjenjivanje iskustava).

Po završetku izlaganja fra Vladimira prešli smo na posljednju točku prvoga dijela proslave, predstavljanje trojice najnovijih članova klerikatske zajednice. Fra Marko, fra Vjekoslav i fra Robert, su se ukratko predstavili i odgovorili na pitanja koja su im postavljali ostala braća, kako bi ih što bolje upoznala. Time je i završio prvi dio susreta.

U 18.30 započeli smo liturgijski dio današnjega susreta izmolivši Večernju u crkvi svetoga Antuna zajedno s narodom, nakon koje je uslijedila sveta misa, koju je predslavio  fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar. U propovijedi, fra Ljudevit nas je podsjetio na neke od ličnosti koje su obilježile povijest kako naše Provincije i Reda, tako i svijeta kulture, umjetnosti i filozofije. Zahvalio se svoj braći koja su pristigla iz obližnjih samostana i vjernicima koji su nam se pridružili za stolom Gospodnjim u ovom slavlju zahvale Gospodinu na našem nebeskom zaštitniku, svetome Jeronimu.

Proslavu smo završili večerom i druženjem u blagovalištu.

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti.