• Dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti Mt 11,28

Svećeničko ređenje fra Josipa Petonjića

Dana 15. lipnja o.g., kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, zaredio je jedanaestoricu novih svećenika: četvoricu za Zagrebačku nadbiskupiju i sedmoricu za redovničke zajednice, među kojima je bio i član naše Provincije fra Josip Petonjić. Koncelebrirali su zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski, provincijali i više od stotinu svećenika, a među brojnim okupljenim vjernicima bilo je i mnoštvo članova obitelji, prijatelja te župljana mladomisnika.
Govoreći o prioritetima u životu svećenika, nadbiskup je istaknuo molitvu rekavši: „Molitva u našem svećeničkom životu ima različite oblike. Može imati oblik liturgijske, zajedničke i osobne molitve. Ipak u svemu je najdublji temelj onaj koji govori o našoj svećeničkoj postojanosti u Kristu, u čemu je specifično ostvarenje naše kršćanske, pa i ljudske egzistencije. Ona uključuje svijest da smo kao svećenici i ljudi i kršćani. Svećenička molitva, osobito molitva Časoslova i molitva euharistijskog klanjanja, pomaže nam očuvati svijest da smo, kao sluge Kristove, na osobit način upravitelji Božjih otajstava“.
Po završetku euharistijskoga slavlja, slavlje se nastavilo kod bratskoga stola u samostanu Svetoga Duha.
Fra Josip Petonjić rođen je u Jajcu (BiH) 1987. godine. U sjemenište franjevaca konventualaca primljen je 2002. godine; svoje prve redovničke zavjete položio je u Cresu 2007. godine, a 2011. godine svečane zavjete. Završio je studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 2012. godine. Za đakona je zaređen 7. listopada 2012. godine u Župi Rastanka dvanaestorice apostola u Novigradu Podravskom po rukama mons. Josipa Mrzljaka, biskupa varaždinskoga. Godinu đakonskoga praktikuma proveo je u Župi sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 15. lipnja 2013. godine u zagrebačkoj prvostolnici po rukama uzoritoga gospodina Josipa kard. Bozanića, nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga. Za svoje mladomisničko geslo uzeo je citat: „Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih“ (Mt 22,14).

Mladu misu slavio je 14. srpnja u Novigradu Podravskom.

Ovaj tekst je objavljen u: Vijesti.