• Nitko se ne smije od mene udaljiti, a da se ne osjeti sretnijim i boljim Majka Tereza

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!

Toliko smo se navikli na te riječi da nam se može dogoditi da ih izgovorimo onako mehanički, ponavljajući ih bez nekog dubljeg razmišljanja o izgovorenome. A upravo u njima nalazi se sva bit naše kršćanske vjere, i ne samo vjere nego našega cjelokupnog života. U ovim riječima sadržani su temelji našega kršćanskog postojanja, jer se u njima očituje Boga trojstvene ljubavi, Oca, Sina i Duha Svetoga.

Smatram kako je nemoguće razumjeti kršćansko otajstvo bez suočavanja s napetošću paradoksa. Zašto? U kršćanstvu svjedočimo istinu Čovjeka koji je i Bog, Djevice koja je također Majka. U braku, dvoje postaju jedno tijelo. U našem hodu s Bogom moramo umrijeti kako bismo živjeli, predati se kako bismo bili slobodni, izgubiti svoj život kako bismo ga našli. Sutrašnja svetkovina, Presvetog Trojstva, samo nastavlja taj niz, vjerujemo u jednoga Boga u tri Osobe.

No, ne radi se ovdje o porukama šizofrenog Boga, niti crkvenog učiteljstva ili Crkve koja je poludjela. Ukoliko smo zbunjeni, a lako možemo biti i nije za zamjeriti, to je onda zbog toga što još uvijek ne razmišljamo Božjom logikom, nego se vodimo onom ljudskom. Zapravo, naš osnovni problem, čini mi se, jest način na koji razmišljamo o otajstvu. O otajstvima obično razmišljamo u gotovo matematičkim pojmovima: vidimo ih kao probleme koji su toliko zagonetni, toliko proturječni da ih nikada nećemo moći riješiti.

Nauk o Trojstvu suočava nas s nečim doista proturječnim. On nas uvjerava da je tri jednako jedan, iako mi dobro znamo da to nije točno. Pa ipak, budući da u to moramo vjerovati ili se prestati nazivati kršćanima, pristajemo na to i nastavljamo dalje. Međutim, otajstvo Presvetog Trojstva nije matematika. I zato je nužan jedan drugačiji pristup, primjerice, poput blaženog Ivana Pavla II koji kaže kako bismo o otajstvu trebali razmišljati kao o braku, ili o bilo kojem dubokom ljudskom odnosu, prijateljskom, na primjer. Nikada nećemo moći u potpunosti „dokučiti“ svoga prijatelja, ali to ne znači da ne možemo rasti u ljubavi, poznavanju i razumijevanju te osobe.

Presveto Trojstvo je odnos ljubavi za koji se nadamo da ćemo ga poznavati zauvijek na nebu. Ako ne rastemo u ljubavi prema tome otajstvu, nimalo se ne približavamo nebu. A ukoliko je to doista tako, onda je naša vjera površna te propuštamo svrhu čitave povijesti spasenja koja je istovjetna objavi Boga trojstvene ljubavi.

Evanđelje nam donosi odlomak iz Isusova oproštajnoga govora o obećanju Duha Svetoga. Duh Istine “upućivat će apostole u svu istinu”. Neće novu istinu naviještati: “od mojega će uzimati” i “navješćivati vama”. Počelo Istine je sam Otac: “Sve što ima Otac, moje je.” Od Oca po Sinu u Duhu Svetome silazi nam objava, istina, ljubav, i tako se vraća po Sinu u Duhu Svetom k Ocu.

Ovu istinu pokušavali su najveći umovi produbiti. Ostavili su nam velika, duboka teološka djela. Produbili su ono što znači “osoba”, što znači narav-bit. Ali sve je to tepanje. Ljudski, stvoreni razum ne može ocean Božji preliti u svoju malenu čašicu. Tajna je nedokučiva. Ali vjera u Presveto Trojstvo je naš raspoznajni znak, pečat istinitosti naše vjere. Tko ne vjeruje u ovu tajnu, nije kršćanin. Kršteni smo u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Naš se život odvija pod moćnim i milosnim djelovanjem Oca, Sina i Duha Svetoga. Presveto Trojstvo živi u nama i mi u njemu. Hram smo Presvetog Trojstva. Život kršćanina je zajedništvo punine života, istine i blaženstva u Presvetom Trojstvu, predokus vječnog blaženstva i zajedništva u nebu.

Braćo i sestre, nikada ne zaboravimo da smo stvoreni radi ljubavi. Stoga, kad osjećamo i iskusimo ljubav u našim odnosima koje živimo, u našem obiteljskom, bratskom, prijateljskom životu ne zaboravimo da je ta ljubav nebeska, ali je još uvijek samo slika jedne veće slave koju ćemo gledati na nebesima, slave koju već sada naviještamo riječima: Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Ovaj tekst je objavljen u: Razmatranje. Both comments and trackbacks are currently closed.