• Pogledaj ne idem li putem pogubnim, i povedi me putem vječnim.Ps 5,5

Uskrsnuo je

Uskrsnuo je!

Evo velike vijesti, temelja naše vjere, neoboriva znaka Božje ljubavi i moći.

Smrt je pobjeđena! Staro uminu, novo gle nasta!

On koji je pobijedio smrt uskrsnućem, za svakoga od nas postao je uskrsnuće i život vječni; i to u onoj mjeri u kojoj smo s njime sjedinjeni. Mi smo već danas ‘prešli iz smrti u život’, već sada živimo vječni život koji nije samo stvarnost koja dolazi nakon smrti, već ona započinje danas u našemu zajedništvu s Kristom. Stoga, probudi se ti što spavaš, i Krist će te prosvijetliti – kaže jedna stara krsna pjesma…probudi se iz svoga umornog kršćanstva, kojemu nedostaje zanos; ustani, slijedi i navješćuj uskrslog Krista, pravo svjetlo i pravi život.

Ovo je dan što ga učini Gospodin: kličimo i radujmo se u njemu! Ovo je najradosniji dan čitave godine jer Vođa živih pade tada i živ živcat opet vlada (Posljednica). Da Isus nije uskrsnuo – uzaludno bi bilo njegovo utjelovljenje, i njegova smrt ne bi ljudima donijela život. Ako Krist nije uskrsnuo – uzaludna je vjera vaša! (1 Kor 15, 7), tako kliče sveti Pavao. I zaista, tko može vjerovati i uzdati se u mrtvaca? Ali Krist nije mrtav, on je živ! Isusa tražite Nazarećanina, Raspetoga? – kazao je anđeo ženama – Uskrsnu! Nije ovdje! (Mk 16, 6). Ova je vijest u prvo vrijeme izazivala strah i užas tako da su žene pobjegle. I nikome ništa ne rekoše, jer se bojahu. Ali s njima je bila – ili malo ispred njih – Marija Magdalena, koja je, čim je ugledala kamen odvaljen s groba, potrčala to javiti Petru i Ivanu: Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše (Iv 20,1-2). Ova dvojica trčeći odu prema grobu, i ušavši unutra ugledaše povoje gdje leže i ubrus… smotan na jednome mjestu. Vidješe i povjerovaše! To je prvi čin vjere Crkve koja nastaje, čin vjere u Krista uskrsloga, vjera probuđena brigom jedne žene i znakom povoja nađenih u praznom grobu.

Iako u drugom obliku – ‘znakovi’ Uskrsnuća prisutni su i sada u svijetu: junačka vjera, evanđeoski život tolikih jednostavnih i skrivenih ljudi; vitalnost Crkve koju ni izvanjska progonstva kao ni unutarnje borbe ne mogu skršiti; Euharistija – živi prisutni Krist Uskrsli koji nastavlja k sebi privlačiti ljude. Svaki je čovjek pozvan prihvatiti ove znakove, vjerovati kako su povjerovali apostoli i učiniti sve da mu vjera postaje sve čvršća i stalnija. Uskrs poziva sve vjernike da sjednu za stol s uskrslim Kristom, za stol gdje je on sam jelo i piće. Stolu Krista, koji je pravi Jaganjac žrtvovan za spasenje ljudi, moramo pristupiti srcem očišćenim od svakog grijeha, srcem obnovljenim u čistoći i istini; drugim riječima – srcem uskrsnulim. Uskrsnuće Gospodinovo, njegov ‘prijelaz’ od smrti u život, mora se odraziti u uskrsnuću svih koji vjeruju; mora se ostvariti u ‘prijelazu’ od slaboće ‘starog čovjeka’ k novom životu u Kristu. Ovo se uskrsnuće potvrđuje u sve dubljoj težnji za nebeskim stvarima. Ako ste uskrsnuli s Kristom – govori apostol – tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim!

Danas prihvatimo Isusa uskrslog za našeg prijatelja na našem putu života. Otvorimo mu svoje srce i tako doživimo Uskrs srca, a to znači živjeti u svjetlu Božjem, ne zadovoljiti se zemaljskim jelom i pićemm, ne iscrpljivati se samo brigama za sutra. Kršćanska dušo, danas na Uskrsni dan, budi čista, vjerna, pravedna, krotka i ponizna. Budi oduševljena za svaku kršćansku krepost i svoje misli i osjećaje upravi svome Ocu Nebeskom. Neka danas Isus uskrsne i u našim srcima kako bismo se sreli s njime.

Ovaj tekst je objavljen u: Razmatranje.