• Dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti Mt 11,28

VIII. dani otvorenih vrata klerikata

„Tada reče svojim učenicima: Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.“ Mt 9,37-38 U zagrebačkom samostanu Svetoga Duha franjevaca konventualaca, od 21. do 23. listopada održali su se VIII. dani otvorenih vrata klerikata na kojima su sudjelovala sedmorica mladića, Ivan, Antun i Ernest iz Zagreba, Antonio i Mario iz Karlovca, Ivan Zvonimir iz Virovitice i Dario iz Varaždina.

Petak, 21. listopada

Susret je započeo u petak okupljanjem u i međusobnim upoznavanjem, potom smo svi zajedno sudjelovali u otvorenju Tjedna međureligijskog dijaloga – U duhu Asiza, koji se održavao kod sestara klarisa u Mikulićima. Nakon svete mise, uslijedilo je molitveno bdijenje koje su animirale sestre klarise. Na ovom susretu sudjelovao je i kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Subota, 22. listopada

Subota 22. listopada, kada se po prvi put slavi liturgijski spomendan bl. Ivana Pavla II,  započela je svetom misom na latinskom jeziku i molitvom Jutarnje u klerikatskoj kapelici sv. Josipa Kupertinskoga. Potom je uslijedio bogat program u kojem se okupljenim mladićima nastojala približiti redovnička svakodnevica koja se sastoji od rada, učenja i naravno molitve. Kroz zanimljivu prezentaciju koju je vodio fra Vladimir Vidović upoznali smo potencijalne kandidate sa Redom franjevaca konventualaca, Provincijom svetoga Jeronima i sa bogatom kulturnom i povijesnom baštinom te sa našim sadašnjim djelovanjem kako na pastoralnom tako i na karitativnom području.

Nakon zajedničkog čišćenja klerikata, kojemu je prethodio kratki nagovor fra Josipa Blaževića o vrijednosti i dostojanstvu rada,  sudionici su posjetili uredništvo i redakciju časopisa Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga gdje im se obratio fra Ivan Bradarić, glavni urednik, upoznavši ih s aktivnostima Doma sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu. U 11.30 započelo je pokorničko bogoslužje u klerikatskoj kapelici koje je predvodio fra Augustin Kordić, duhovnik bogoslova, a sudionici su imali priliku ispovjediti se.

U poslijepodnevnim satima imali smo katehezu o duhovnom pozivu koju je vodio fra Ivan Penava, provincijski promotor za duhovna zvanja, iza koje je uslijedila vrlo živa i plodonosna rasprava svih sudionika popraćena vrlo zanimljivim i ozbiljnim pitanjima mladića koji razmišljaju o duhovnom pozivu. U 19.15 u kapelici Svetoga Duha, fra Ivan Bradarić predvodio je liturgijsko slavlje prve Večernje 30. nedjelje kroz godinu.

Nedjelja, 23. listopada

Posljednji dan svojega boravka u samostanu sudionici su započeli molitvom Jutarnje, a zatim svetom misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga. Nakon jutarnje okrijepe uslijedilo je predavanje fra Josipa Blaževića o duhovnom pozivu u Bibliji, osvrnuvši se posebno na Mojsijev poziv i učinivši ga današnjim u životu mladića. Fra Josip Petonjić održao je kratko predavanje na temu važnosti molitve u životu svakoga vjernika, a posebno Bogu posvećene osobe. Susret smo završili izražavanjem dojmova i bratskim druženjem u samostanskoj blagovaonici.

 

[nggallery id=22]

Ovaj tekst je objavljen u: Dani otvorenih vrata klerikata, Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.