• Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom. Albert Schweitzer

Vox minorum

Vox minorum ili “Glas manjih“ je časopis odgajanika Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Izlazi povremeno, otprilike jedanput godišnje i u njemu se mogu pronaći ogledni literarni uratci nas bogoslova, novaka, postulanata i sjemeništaraca.

U arhivu naše Provincije postoje brojni pisani tragovi koji svjedoče o različitim načinima literarnog ostvarivanja odgajanika u prošlosti.

Bilo je do sada čitav niz pokušaja da zaživi jedan časopis koji bi stvarali klerici ili sjemeništarci. Trajao bi jedno vrijeme, pa bi se ugasio. Pamtimo tako jednostavne, a u starija vremena uvijek popularne, zidne novine, koje su se slagale prigodice i tematski. Jednako tako, uvijek drage i dobro pripremane akademije, gdje su klerici i sjemeništarci pokazivali svoje mudroslovlje, a često i retoričke, recitatorske, dramske i glazbene talente. Zatim, bilo je onih koji su svoje literarne uratke izrađivali i predstavljali na mjesečnim susretima ptujske sekcije “Milošević” – nazvane po poznatom fratru Josi Miloševiću, zaslužnom članu naše Provincije. Ili, malo ozbiljniji radovi u društvu “Ferkić”, nazvanom po poznatome filozofu i teologu fra Mati Ferkiću, rodom iz Krka, koji je poznat i u svijetu, ali pod prezimenom Ferchius. Svakako je vrijedno spomena i časopis “Immaculata”, šezdesetih godina prošlog stoljeća, nastao kao poticaj za širenje pobožnosti prema Bezgrešnoj Djevici, po uzoru na blistavi primjer sv. Maksimilijana Kolbea. Nije ova želja ugasla ni u novija vremena, pa su tako jedno vrijeme bogoslovi izrađivali svoj skromno uređeni list “To smo mi”, a sjemeništarci “Dođi i vidi”. Gledalo se uvijek da se uz minimalne izdatke ipak napravi nešto što je barem slično časopisu.

2007. godine rodila se ideja da se izradi jedan jedinstven časopis koji će ujediniti sve odgajanike Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca te će se oni po tom časopisu predstaviti svijetu. Uz malo dobre volje, pokoju minutu otkinutu od nečega drugoga, te uz bistru glavu i mrvicu mudrovanja, rodio se “Vox minorum”. Ime je ovaj časopis dobio iz želje da se u Redu, u kojemu se redovnici zovu mala ili manja braća, predstavimo mi koji to uistinu i jesmo: sjemeništarci, postulanti, novaci i bogoslovi. Ovo je naš glas pretvoren u riječ, koja je otisnuta na papir. Vjerujemo da će ovaj časopis u mnogih izazvati oduševljenje, radost i prihvaćanje. Prilozi u svakom broju su raznovrsni. Od toplih eseja, pjesama i razmišljanja, preko vijesti i izvještaja, pa sve do ozbiljnih teoloških uradaka.

Ovdje možete pregledati prošle brojeve Vox minoruma, a zadnji broj zatražite u kontaktu pa ćemo Vam ga poslati poštom.

Vox minorum 2010.

Vox minorum 2009.

Vox minorum 2008.

Vox minorum 2007.