• Neka mi posljednja riječ bude ta, da se uzdam u Tvoju ljubav R. Tagore

X. Dani otvorenih vrata klerikata

U našem klerikatu od 19. do 21. listopada 2012. godine održani su Dani otvorenih vrata klerikata i to deseti put po redu. Ovim jubilarnim Danima odazvala su se devetorica mladića, Zoran iz Viteza, Ivan, Tomica i Luka iz Zagreba, Dragutin i  Dominik iz Pule, Marko i Stjepan iz Splita i Marino iz Daruvara.

Susret je započeo u petak, 19. listopada u prostorijama klerikata na Svetom Duhu međusobnim upoznavanjem, potom je nastavljen molitvom krunice i Večernje. Nakon zajedničke večere u samostanskoj blagovaonici uslijedilo je predstavljanje našega Reda i Provincije koje je izvrsno prezentirao bogoslov fra Milan Gelo.

Slijedeći dan započeli smo slavljenjem svete mise na latinskom jeziku i molitvom Jutarnje. Nakon doručka, fra Vladimir je poveo sudionike Dana otvorenih vrata u kratko razgledavanje samostanskog i župnog kompleksa. Posjetili smo tako župnu crkvu, Sjemenište, Centar za međureligijski dijalog Hrvatski Areopag, Dom svetoga Antuna te izdavačku kuću Veritas.  Nakon sinoćnje prezentacije o povijesti Reda kao i upoznavanja s temeljima franjevaštva cilj današnjeg razgledavanja bio je upoznati potencijalne kandidate s našim aktualnim djelatnostima i poslanjem, kao našem franjevačkom odgovoru na potrebe suvremenoga čovjeka i izazove vremena u kojem živimo. Potom je uslijedila središnja točka subotnjeg dijela programa, a to je bila kateheza o duhovnom pozivu koju izvrsno pripremio i vodio fra Željko Klarić, provincijski promicatelj duhovnih zvanja uz suradnju đakona fra Josipa Petonjića i bogoslova fra Ivana Lotara kao i drugih bogoslova koji su govor o duhovnom pozivu potkrijepili svjedočanstvom vlastitog poziva. Poslije kateheze o duhovnom pozivu uslijedilo je pokorničko bogoslužje s ispitom savjesti koje je vodio fra Josip Blažević te je nakon ovoga pružena mogućnost za sakrament pomirenja u kojem je pomogao i fra Ambroz Knežić. Nakon meditacije i molitve Srednjeg časa u 15 sati fra Josip Blažević održao je duhovni nagovor o značenju i vrijednosti rada posebno u životu svetoga Franje kao i u našem redovničkom životu. Potom je uslijedilo čišćenje klerikata, uobičajena aktivnost koju mi bogoslovi činimo svake subote. U subotu navečer, bila je rekreativna večer, u kojem smo uz malo pjesme i različite animacijske igre dan završili u pravom franjevačkom radosnom duhu.

Posljednji dan susreta, u nedjelju, nakon pjevane Jutarnje slavili smo svetu misu u župnoj crkvu koju je predslavio fra Željko Klarić. U svojoj homiliji govoreći o duhovnim zvanjima i potrebi molitve za sve nas koji živimo duhovno zvanje posebno se osvrnuo i na Dane otvorenih vrata klerikata.Nakon svete mise, fra Josip Ivanović održao je izlaganje o velikanu našega vremena svetom Maksimilijanu Kolbeu te o udruzi Vojske Bezgrešne.

Susret smo završili iznošenjem dojmova svih sudionika koji su se biranim riječima vrlo pozitivno izrazili o projektu Dana otvorenih vrata klerikata kako o samome programu tako i o ideji održavanja ovakvoga događaja jer su mogli iz prve ruke vidjeti, doživjeti i iskusiti, barem na kratko, život jedne redovničke zajednice, upoznati se s posebnostima naše karizme i svjedočenja evanđeoskih vrednota.

[nggallery id=44]

Ovaj tekst je objavljen u: Dani otvorenih vrata klerikata, Vijesti. Both comments and trackbacks are currently closed.